Kommentar

10iraq_slide4.jpg

Idag ble minst like mange drept i Bagdad som søndag. Men verden orker ikke mer enn en ekstraordinær dag. I Bagdad er det i ferd med å bli rutine, og historiene om hva som skjer, er slik at man bare kan gjengi dem, ikke noe mer.

I dag ble også busser med sørgende angrepet og en hel famlie halshogget.

In other violence, a family of five — a father and mother and their grown daughter and two teenage sons — were found beheaded in the predominantly Sunni neighborhood of Mahdiya in Dora, according to an official at Yarmouk Hospital, the main medical facility in western Baghdad.

In a predominantly Sunni area of the Dora district in southern Baghdad, gunmen ambushed a bus carrying Shiites mourners from the Shiite holy city of Najaf, where they had buried a relative, government officials and relatives said. The gunmen pulled 10 people from the bus and executed them, according to an Interior Ministry official who requested anonymity because he was not authorized to speak on the record.

An hour earlier, in Taji, north of Baghdad, gunmen ambushed another bus, killing one person and wounding five, the ministry official said. It was unclear whether the two bus attacks were related.

Two mortar grenades hit a Shiite mosque in Dora, killing 9 and wounding 11 civilians, the Interior Mnistry official said.

Det at man bevisst angriper moskeer, også når folk ber, og går inn på arbeidsplasser og drar folk ut av busser, viser at alle normer og hensyn er brutt. Det finnes ikke lenger noen hemninger igjen. Den tiden man nøyde seg med å angripe amerikanerne og politirekrutter er aeoner siden. Nå er det vanlige mennesker som er målet.

Som Nytimes skriver: volden ser ut til å følge sitt eget løp, og stiger og synker ut fra egne lover. Regjeringen virker maktesløs. Noe riktig ille er under utvikling i Irak.

While responsibility was claimed for only one of today’s attacks, many bore the hallmarks of sectarian militias, both Sunni Arab and Shiite, which now appear to be dictating the ebb and flow of life in Iraq and that have left the new government of Nuri Kamal al-Maliki and his American counterparts scrambling to come up with a military and political strategy to combat them.

Bildet viser en mann som fikk begge brødrene sine drept i søndagens ekeskusjoner i Jihad-distriktet i Bagdad.