Borgerkrigen har begynt i Irak, og den er stygg. Det pågår allerede likvideringer på begge sider, og «myk rensing»; shiaer og sunnier fordriver hverandre fra blandede områder for å skape «rene» boligstrøk.

Volden vil ikke opphøre selv om amerikanerne skulle trekke seg ut. Den har allerede overskredet noen grenser som gjør at den vil fortsette.

Stor-ayatollah Sistani holdt lenge igjen shiaene. Det er det slutt på. Kanskje etter episoder som dette?

Majid Jabr Faihod, for example, sits in his family’s spare home in Baghdad’s Sadr City neighborhood, and describes how the death of his father in May turned into a family tragedy. He stayed behind as eight family members – including three of his four brothers – took their father to be buried near the holy Shrine of Imam Ali in Najaf, a centuries-old Shiite practice.

On the way there, the minibus transporting them was waylaid in Latifiyah, a Sunni insurgent stronghold. The eight men were separated from the women in the bus, and driven away, along with their father’s coffin. Mr. Faihod says that all of the men were mutilated, then killed and dragged through the streets of Latifiyah, along with their father’s body.

«This is entirely because we’re Shiite, and they hate us,» says Faihod. «The armed forces are weak and can’t protect us. Here in Sadr City, thank God, we can rely on the Mahdi Army.»

Det var Mahdi-militsen som betalte for familiebegravelsen og en ny tur til Najaf.

For den som måtte tro at Mahdi-hæren er blitt konstruktiv, i det minste i forhold til sine egne:

In recent weeks, Islamic vigilantes believed to be aligned with the Mahdi Army have killed a number of Sadr City residents for the crime of «immorality.»

Den samme moralske renselsen pågår på sunni-siden. Flere barberere er blitt drept den senere tid, fordi de klipper menns skjegg!

Hva leder slik vold til? Det utløser en impuls om hevn, om å gjøre opp, betale med samme mynt. Det er dit Irak er kommet nå.

«We believe in the old law, blood for blood,» says Raad Faihod, the other surviving brother. «The truth has to come out, and the truth is that all of these terrorists are Sunnis and their political parties. They have to be dealt with.»

«To be dealt with» vil si å bli likvidert, lemlestet, torturert. Shiaene utnytter sin stilling innen politi og sikkerhetstjenste til å spore opp motstandere. Resultatet dukker opp på likhusene. Det var 1.000 mord i Bagdad bare i juli! Et uhyggelig stort tall.

The spreadsheets in Dr. Faad Ameen Bakr’s computer shed some light on the casualty rate. Baghdad’s chief pathologist pulls down the death toll for Iraq’s capital in July: 1,083 murders, a new record.

Under Saddam Hussein, Baghdad was a violent city. But the highest murder rate before the war was 250 in one month. (By comparison, New York City with about 2 million more residents, had 572 murders in 2004, and a peak of 2,245 in 1990).

The month of June, with 870 murders, was the previous record in Baghdad. In a weary monotone, Dr. Bakr explains that 680 of the victims were shot, the rest «strangled, electrocuted, stabbed, killed by blunt trauma or burned to death.» The totals don’t include residents killed by Baghdad’s frequent car-bombings.

While he won’t discuss the religious background of the victims – citing the vulnerability of himself and his staff – Bakr says a growing number of victims show signs of «extreme torture» and arrive at the morgue in handcuffs or bound with the plastic ties used by the Iraqi military and police. «I wouldn’t call it a civil war, but I would call it chronic instability,» he says.

Dette er sensasjonelle nyheter. Det har kommet meldinger om at noe slikt var under oppseiling: sunni-arbeiderne som ble kidnappet og ble funnet kvalt i en container for en tid tilbake. Byråene antydet at det var innenriksdepartementets politi som var begynt å likevidere folk på fritiden.

Steven Vincents død i Basra, satte søkelyset på en lignende utvikling der: makten ligger hos shia-ledere, deres militser, som også kontrollerer politiet. Her pågår også likvideringer i stor stil.

Dette er en helt annen situasjon enn den vi er vant til. De utenlandske jihadistene er egentlig et sideshow.

Det virker som om shiaene og kurderne har skjøvet sunniene ut i grunnlovskomiteen. De kjører nå sitt eget løp. Sunniene har det vanskelig. De er livredde en føderativ stat, der regionene i sør og nord sitter med ressursene. Derfor forbereder de seg nå på å delta i de kommende valgene, først avstemning om ny grunnlov 15. oktober.

Men jihadistene har utlyst dødsdom over alle som deltar i prosessen. Tre valgkampmederabeidere ble drept i Mosul før helgen da de hengte opp plakater som ba sunniene stemme. Trolig av Zargawis folk.

Rensing av boligområder

Det er et langt skritt mot borgerkrig når man begynner å rense områder for «de andre». Det skaper det hat som skal til, og når områdene vel er renset er man sterk nok til å gå til krig. Hovedfronten er nå mellom shiaer og sunnier.

In largely Sunni neighborhoods like Dora and Al Ghaziliya, Shiite residents have received written death threats to leave the area. Sunnis in Shiite neighborhoods say they’ve received similar threats from the Badr Brigade, a militia loyal to the Supreme Council of the Islamic Revolution in Iraq, one of the two big Shiite parties that now dominate the government.

A Shiite doctor in Dora, who asked that his name not be used, says he’s looking for a new home since a note was slipped under his door last month. «All the dirty Shiites out of Iraq, or face death!» it warned, which brought back memories of his brother, killed for political activity by the Hussein regime in the early 1990s.

He says at least 15 Shiites in Dora have been killed in the last month. «We wake up with hope every day, but when the sun goes down, things are worse for us. I walk with death just because I’m a Shiite.»

Dette er forferdelig lesning. Ingenting kan måle seg med borgerkrig i råskap. Vi kan ane hva som er under oppseiling i Irak:

A Sunni women in the Latifiyah neighborhood, whose husband was a government official under Hussein and was assassinated earlier this year, points to the cluster of bullet holes in her front gate and the front window of her living room. «We know the Badr Brigade has a list of Sunnis they want to kill and we’re on it. They want us out of this house. And the police are working with them.»

Though the allegations are unproven, many Sunni Arabs make such comments. Similarly, there’s a conviction among the Shiite Arab community that Sunni insurgents are seeking to reimpose a regime like Hussein’s, which favored the Sunni minority and ruthlessly suppressed Shiite political activity.

Kurderne ønsker fremfor alt å sikre sitt selvstyre i grunnloven, og kommer høyst sannsynligvis til å presse gjennom en fordrivelse av araberne som Saddam sendte inn på 70-80-tallet for å arabisere byen. Det er utenfor Kirkuk oljefeltene ligger.

Does it matter if you call it a civil war?
Iraq’s constitution could be seen as a draft ‘peace pact’ for warring parties.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂