Kommentar

Det hevdes at rundt 30 nå er tatt som gisler i Irak. Hvis de som holder dem gjør alvor av truslene og begynne å henrette dem, kan det få stor betydning for synet på krigen og muslimer.

Det så uhyre dramatisk og brutalt ut da tre japanere ble vist frem. Idag var det en amerikaner som ble tatt til fange.

A group of armed Iraqi insurgents, their faces masked, claimed on Saturday to be holding 30 foreigners hostage and threatened to kill them unless the United States halted its offensive in Falluja.

In a film that was shown repeatedly on Arabic television, a masked man representing the group said: «We have Japanese, Bulgarian, Israeli, American, Spanish and Korean hostages. Their numbers are 30.»

He added: «If America doesn’t lift its blockade of Falluja, their heads will be cut off.»

The tape did not show any hostages, however, and it was not possible to confirm that such a group was being held. But several foreigners are known to be missing, putting intense pressure on Japan and other American allies.

I Japan er det mange som mener at tre japanske liv er verdt mer enn innsatsen i Irak. Men regjeringen mener ikke det. Japan får 80 prosent av oljen sin fra Midtøsten. Den japanske økonomien vil gå svært dårlig uten olje. Forstår ikke folk flest at det gjør det umulig for Japan å bøye av for terrorister, selv om vi holder forholdet til USA utenfor.

Frenzy må være et beskrivende ord på disse teatralske opprørerne. Hvis de henretter gisler vil de ha forspilt enhver sympati i verdenssamfunnet. De vil også ha forspilt eventuell goodwill innen Irak. Gisseltakingen har allerede resultert i en fordømmende uttalelse fra storayatollah Ali al-Sistani.

In Kuwait, an associate of Iraq’s leading Shiite leader, Grand Ayatollah Ali al-Sistani, denounced the kidnapping of the Japanese as a terrorist act and demanded their immediate release, Reuters reported. The associate, Ayatollah Muhammad Bakr al-Mohri, said in a sermon at Friday Prayer that was carried by newspapers on Saturday, «This ugly picture hurts Islam and Muslims as it gives a bad impression about our Islamic religion.»

Ayatollah Mohri also denounced what he called the chaos in Iraq caused by the followers of a fugitive Shiite cleric, Moktada al-Sadr.

«We condemn the acts of sabotage, chaos and takeover of public property by a group that unfortunately is part of one of Iraq’s biggest and best known families,» he said.

Det siste er en henvisning til at Mahdi-militsen har skapt kaos i Najaf, og er blitt mektig upopulære på kort tid.

Til og med Gunnar Stålsett var bekymret over at terroristene gir islam et dårlig rykte. -Det er jo fredens religion, som han sa.

Ikke bare vil henrettelse bety tap av all sympati og goodwill, innad som i utlandet. Det vil kanskje også bety en brutalisering av verdenssamfunnet. Ordensmakten vil kanskje få mye friere hender til å eliminere problemet. Verden husker palestinske flykapringer og kidnappingene i Libanon. Dette ser ut til å være adskillige hakk verre. Det er mulig verdenssamfunnet konkluderer med at slike folk kan man ikke ha gående løs. Det går ikke an å forhandle med dem.

Iraq Envoys Are Sent to Falluja in Bid to Stop Fighting
By CHRISTINE HAUSER