Kommentar

Strategien til terroristene i Irak er å utløse borgerkrig, og risikoen for at det skjer er større enn noensinne.

Sunni-partiene krevde i helgen at valget utsettes. Allawis parti og de to store kurdiske ba om en utsettelse 26. november, men har siden gått tilbake på det. Ayatollah Sistani avviser det blankt, og fikk støtte av Bush i helgen. Valgene går som berammet 30. januar.

De siste tiders angrep er målrettet mot å piske opp motsetninger. Det blodige angrepet mot en moske i Bagdad fredag, rammet shiaer, og det på en utspekulert måte. Først en liten bombe, så en stor når folk styrter til for å hjelpe. Dette rammet utelukkende folk som var kommet for å be. Også angrepet på politistasjonen rammet bare shiaer.

Også i Mosul er spenningen høy mellom kurdere og arabere. 17. kurdiske militsmenn ble drept av en selvmordsbomber i helgen.

Shiaene godtar ikke lenger sunnienes terrorisering. De utgjør over 60 prosent av befolkningen, og slår nå tilbake. I området rundt Latafiye sør for Bagdad har terrorister drept troende på vei til Karbala og Najaf. Nå danner shiaene såkalte Raseri-brigader for å drepe dem.

Also on Saturday, fighting broke out in Latifiya, 25 miles south of Baghdad, between members of a newly formed Shiite militia and a group of Sunni militants who had been accused of killing Shiites on the road to the holy cities of Karbala and Najaf, The Washington Post reported Sunday. That clash left more than 20 fighters dead, The Post reported. American military officials said they knew nothing about the battle, as did a spokesman for Iraq’s Interior Ministry.

Shiite leaders in southern Iraq have deeply resented the killings of Shiite security officers and religious pilgrims in the Sunni-dominated area around Latifiya, and last month they began organizing hundreds of young men into so-called Anger Brigades. The stated goal of the brigades has been to kill militant Sunni Arabs in the area around Latifiya in northern Babil Province, known as the Triangle of Death.

Mest lest

Sverige. Undergangsvisjoner.

Les også