Kommentar

Shiaer og kurdere har holdt seg i skinnet, men nå er det tegn til at de slår tilbake. Borgerkrig er en reell mulighet. Noen irakere mener den allerede har begynt, skriver John F. Burns, en av de mest erfarne amerikanske reporterne i Irak.

Den nye amerikanske ambassadøren i Irak, Zalmay Khalilzad, har skiftet beite fra Pakistan. Han er frittalende. Kutymen tilsier at amerikanske tjenestemenn aldri er de første til å bruke ordet borgerkrig. Khalilzad gjorde det i et møte med pressen for to uker siden. Han sa det var en reell fare.

«Iraq is poised at the crossroads between two starkly different visions,» he said. «The foreign terrorists and hardline Baathist insurgents want Iraq to fall into a civil war.»

Da Negroponte overtok etter Bremer, døpte de forgjengeren for illusjonist. En drømmer. Arven etter Saddam gjør at ting faller fra hverandre, og arbeider mot hverandre.

Amerikanerne venter bare på at irakiske sikkerhetsstyrker, politi og hær skal bli sterkere. Men disse består i hovedsak av shiaer og kurdere, og vekker sterk antipati når de kommer til urolige sunni-områder. Shia-soldater/politi er heller ikke særlig vennlig stemt når de er ute på oppdrag. Slik vokser motsetningene.

Rykter vil ha det til at shiaene allerede har begynt å slå tilbake. Det sies at innenriksdepartementet har sine egne dødsskvadroner som likviderer prominente sunnier. De opptrer i politiuniformer. En episode som fikk mye omtale var da 13 sunnier ble tatt av en politikommando, og endte opp døde i en container.

There have been persistent reports, mostly in Baghdad, of Shiite death squads in police uniforms abducting, torturing and killing Sunni Arab clerics, community leaders and others. In Baghdad, a police commando unit composed 2_kommentarly of Shiites raided a hospital two weekends ago and abducted 13 Sunni men accused of being insurgents. Sixteen hours later, the bodies of 10 were delivered to a morgue, the victims of suffocation in a locked metal-topped police van in a temperature nearing 120 degrees.

Shiaene har vist en beundringsverdig tilbakeholdenhet. Men etter det siste terrorangrepet i byen Mussayib, der over 70 vanlige shiaer ble drept av en gasstanker, erklærte storayatollah Ali al-Sistani at nå måtte noe gjøres med sikkerheten. Det har han aldri sagt før.

Det snakkes om at Badr-militsen til shia-muslimske SCIRI, militsen til Dawa-partiet (også shia) og kurdiske Pesh Merga, i realiteten utgjør hær og politi. Sunniene sendte 15 mann til konstitusjonsrådet, men to ble drept, og de trakk seg ut igjen. Enkelte sunnier mener det var shiaer som drepte de to.

Hvis det skulle bryte ut åpen strid, er amerikanerne redd at de vil kunne havne i skuddlinjen. Det vil være en helt uholdbar situasjon, som Bush vanskelig kan forsvare overfor det amerikanske folk.

If It’s Civil War, Do We Know It?