I et forsøk på å komme Muqtada Sadr og hundretusener av demonstranter i møte, vedtok den irakiske nasjonalforsamlingen mandag kveld å oppløse provinsforsamlinger og kommunestyrer. Toppbyråkrater skal få færre privilegier, og det vil nedsettes en komité som i løpet av fire måneder skal komme med forslag til endringer i grunnloven.

74 mennesker har mistet livet etter at demonstrasjonene – stort sett i  hele Irak med unntak av Kurdistan – mot korrupsjon og arbeidsledighet ble gjenopptatt sist fredag. Minst 157 mennesker ble drept i demonstrasjonene tidligere i oktober.

Protests resumed on Friday after the Shiite religious observance of Arbaeen, but this time demonstrators want to topple the government, saying this is a “revolution.” (Rudaw)

Som under de forrige demonstrasjonene er det også denne gang flest unge i gatene. Særlig mange er studenter.

Iraq’s students see firsthand the government incompetence that the protesters are condemning. “Decades of conflict and under-investment in Iraq have destroyed what used to be the best education system in the region and severely curtailed Iraqi children’s access to quality learning,” states the United Nations’ children’s fund UNICEF. (Rudaw)

Shia-lederen Muqtada al-Sadr har gjentok i kveld at statsminister Adel Abdul-Mahdi må utlyse nyvalg.

Sadr, whose Sayirun alliance won the 2018 parliamentary election, called on Prime Minister Adil Abdul-Mahdi to announce snap election.

“Brother Adil Abdul-Mahdi must be present at parliament to announce snap election under the auspices of the United Nations and within a legal period which is not long. During this period, all necessary measures shall be taken to change the electoral commission and amend its law,” Sadr tweeted Monday evening. (Rudaw)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂