Nytt

Barack Obama har personlig bestemt at amerikanske fly skal assistere regjeringshæren som forsøker å gjenerorbre Saddam Husseins fødeby, Tikrit.

Bombingen av IS-stillinger begynte onsdag kveld.

Kampanjen for å gjenerobre Tikrit ble startet 2. mars under store fanfarer. 31.000 soldater deltok og de ville ta byen på kort tid. Garantert. Men offensiven kjørte seg fort fast. Nå har den utviklet seg til en stillingskrig. En liten IS-styrke holder byen og de vil kjempe til siste mann. De har allerede rukket å påføre Bagdad et prestisjenederlag.

Totredeler av styrken er imidlertid shia-milits, under iransk ledelse. Al-Quds-styrkens legendariske leder, general Qassim Suleimani, har personlig ledet offensiven. At den har stanset opp er også et nederlag for Iran.

Det er denne åpning vil Obama vil utnytte. Han vil vise at USA er en bedre partner enn Iran. Men har amerikanske ofre hjulpet tidligere? Har det irakerne vist seg takknemlige? Hvorfor skulle det være annerledes denne gang?

USA stiller som betingelse at shia-militsen må trekke seg tilbake og at de amerikansk-trenede irakiske spesialstyrkene får en mer fremtredende rolle.

American officials saw a chance not only to turn the momentum against the Islamic State but to gain an edge against the Iranians.

If the Americans did not engage, they feared becoming marginalized by Tehran in a country where they had spilled much blood in the last decade, the officials said, speaking on condition of anonymity.

American officials now hope that an American-assisted victory by Mr. Abadi and his forces will politically bolster him and counter the view of Iranian officials, and many Iraqi Shiites, that Iran is Iraq’s vital ally. “Taking back Tikrit is important, but it gives us an opportunity to have our half of the operation win this one,” one American official said. “It’s somewhat of a gamble.”

The administration also hopes that a Tikrit victory with American air power will ensure that it is their coalition with Mr. Abadi’s forces, and not the faction led by Mr. Suleimani, that then proceeds to try to recapture the larger and more pivotal city of Mosul.

Erfaringene fra mange års innblanding i Irak burde ha lært Obama en annen lekse. Irak er hva man kaller «intractable» terreng, det sliter deg ut og du kommer aldri i mål. Iran har et tak på Irak som USA aldri vil få.

Offensiven mot IS har klare sekteriske trekk. Selv storayatollah al-Sistani lot en talsmann si at det var for mange shia-faner ved fronten og at man måtte sette mer inn på enhet.

USA og Bagdad drømmer om å fortsette til Mosul, en sunni-by med to millioner. Hvis IS kan holde ut så lenge i Tikrit, hvordan vil et felttog mot Mosul arte seg? Hvor mye collateral damage vil ikke det bli?

Det var statsminister Haidi al-Abadi som ba USA om flystøtte. Han gikk på tv onsdag og sa frihetens time snart ville slå for Tikrit og takket USA. Men ikke alle var takknemlig.

But Shiite militia figures have criticized any outreach toward the United States. “Some of the weaklings in the army say that we need the Americans, but we say we do not need the Americans,” Hadi al-Ameri, the prominent leader of the group of Shiite militias known here as popular mobilization committees, said last week.

irak.badr.brigade.amir.suleimani

Foto: Våpenbrødre. Lede av Badr-brigadene og tidligere statsråd, Hadi al-Amiri og øverstkommanderende for al-Quds-styrken, general Qassim Suleimani, ved fronten i Tikrit.