Det har vært mye oppmerksomhet rundt forhandlingene med Iran om atomprogrammet, men lite rundt Irans innflytelse og innsats i Irak i krigen mot IS.

Obama-administrasjonen har blitt stilltiende partnere med Iran i kampen mot IS. Det er en situasjon USA er uvant med og forlegen over.

Ikke bare er Iran en regional motstander. Iran deltok også i krigen mot amerikanske tropper i Irak. Iranerne sto bak bombene som var gravd ned i bakken og krevde hundertalls amerikanske liv. Liksom Iran sto bak operasjoner som krevde amerikanske liv inne på amerikansk bevoktede områder, som i Kerbala.

Det er derfor politisk umulig for USA å aktivt samarbeide med iranerne i Irak. Kommunikasjonen foregår via irakiske militære. Hvor konkret og direkte den er, vil ingen si.

suleiman.2

Hvor viktig Irans rolle er kan avleses av at general og leder for al-Quds-styrken, Qassim Suleimani, personlig leder angrepene på Tikrit. Det heter så flott at 30.000 soldater deltar. Totredeler er shia-milits støttet og ledet av Iran.

Mektig mann

Suleimani er ingen nybegynner i Irak. Helt siden Saddam ble styrtet har Iran vært «inne».

suleimani

Da IS truet Erbil i fjor sommer, sendte Iran to transportfly fulle av våpen og Suleimani fulgte personlig med. Våpenlastene betød mye for kurderne, både psykologisk og militært.

Det sies at Iran er de eneste som kan få kurdere, shiaer og regjeringssoldater til å slåss sammen mot IS. USA risikerer å bli spilt ut over sidelinjen.

Damn if you do

USA befinner seg på the receiving end av andres politikk: USA skulle gjerne bekjempet Assad i Syria, men kan ikke pga IS som er enda verre. Det har få opprørsgrupper det kan støtte og er redd våpnene ender opp i gale hender.

Tyrkia er formelt en alliert, men oppfører seg som en motstander. USA har sendt instruktører til Iran som skal trene regjeringshæren, men denne oppfører seg slik at de støter sunniene fra seg.

Damn if you do, damn if you don’t.

Mange sa Iran var den store vinneren etter at Saddam ble styrtet. Vil det samme skje i krigen mot IS?

Det vil i så fall gjøre USAs posisjon enda mer utsatt.

Da John Kerry var i Riyadh for to uker siden fikk han høre klager over at Iran blir for dominerende i regionen. Selv Tikrit-operasjonen klaget de over.

USA har havnet mellom barken og veden.

Hvor sterke følelser som utløses av å være på parti med iranerne, kan en kommentar om Suleimani illustrere:

“There’s just no way that the U.S. military can actively support an offensive led by Suleimani,” said Christopher Harmer, a former aviator in the United States Navy in the Persian Gulf who is now an analyst with the Institute for the Study of War. “He’s a more stately version of Osama bin Laden.”

 

http://www.nytimes.com/2015/03/06/world/middleeast/us-strategy-in-iraq-increasingly-relies-on-iran.html?emc=edit_th_20150306&nl=todaysheadlines&nlid=30317720

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂