Sakset/Fra hofta

Den kurdiske avhopperen fra IS beskriver hvordan han havnet på deres side. Det er en erfaring han skulle vært foruten.

Mange av rekruttene som passerer gjennom Tyrkia på vei til IS eller Nusrafronten, gjør nok de samme erfaringene, og mange vil nok angre, men IS tillater ingen avhoppere. De gjøres det kort prosess med.

Kurderen fra Irak, som kaller seg Sherk Omer, kommer fra en velstående familie. Da han gikk ut av skolen, ønsket han å «make a diffrence». Han ville være med å styrte tyrannen Assad.

At opprørerne var verre enn regimet, ante han ikke.

My parents are practicing ­Muslims and prior to leaving for Syria I regularly went to the mosque for Friday prayers. I never joined a political party or organisation but I had friends who were members of Kurdistan Islamic Group (KIG) – and it was KIG who gave us the contacts in Turkey to go to Syria.

KIG settes i sammenheng med mullah Krekars Ansar al-Islam, en forbindelse som KIG benekter. Men at de er salafister bekreftes.

Omer og to venner dro til Syria i oktober 2013, men da var det ingen moderate å sloss med. Alle og alt var blitt jihad.

When the three of us went to ­Turkey in October 2013 most of those who crossed into Syria ended up at ISIS border camps. This is what happened to us. Others were jihadists who knew what was going on and believed that if they died fighting for Allah they would go to heaven; and there were some who had come to join organisations such as the al-Qaida branch in Syria, the Jabhat Al-Nusra.

In the beginning, my friends and I discussed whether or not we could leave, but the ISIS guys were really nice to us. You would never think they would do such horrible things as I witnessed later in Al-Raqqa. We were also scared to leave. There was special training for the suicide squad who trained with suicide belts; and ISIS special squads practised beheadings on animals. When someone questioned the beheadings of animals, ISIS said it was the Islamic way of killing Syrian commanders and criminals who raped women and children and that according to the words of God this is how those criminals should die.

Omer var fanget opp i noe han ikke visste hvordan han skulle komme ut av. Han drev, ble revet med.

At the start, we thought that to leave would be a betrayal because the ISIS men at the camp gave us food, clothes and whatever else we needed. We also thought that if they were fighting against the regime of Syria then we should just join them to save the Syrians.

But when we left the camp and went to A’zaz and I finally ended up in Al-Raqqa, everything was different. I witnessed horrible crimes committed by ISIS. I was so stressed in Al-Raqqa that I thought of suicide on several occasions. I wanted to escape but there was no way out. Only when I was deployed to the Kurdish region did the opportunity come to leave and I immediately surrendered to the YPG [National Army of Syrian Kurdistan] forces as they attacked our ISIS camp in the Kurdish city of Serekaniye.

Omer var fange hos YPG i flere måneder. De ville sjekke om han hadde deltatt i forbrytelser. Da de fant ut av han ikke hadde gjort det, slapp de ham fri.

I vestlige medier har vi ofte hørt at Tyrkia er passive og maktesløse vitner til trafikken over til Syria. Men ifølge Omer er Tyrkia medvirkende.

Man undres på alle vestlige regjeringer som vet at deres egne muslimer havner på jihadistenes side takket være den tyrkiske staten. Den samme staten som de besøker, roser og samarbeider med.

Hvor hyklersk går det an å bli?

Men flyktningene skal vi ta imot? Og vi blir fortalt hvor flinke og humane tyrkerne er.

Det er mye som ikke stemmer.

Tyrkia slipper IS-rekruttene igjennom, samtidig som de oversvømmer Europa med flyktninger.

Tyrkia har ingenting mot å svekke Europa. Det er 1453 om igjen.

http://www.newsweek.com/2014/11/14/it-was-never-my-intention-join-isis-interview-former-member-islamic-state-282431.html