Nytt

En syrisk opprørsleder ble skutt og såret av ISIS i et kidnappingsforsøk. Dette skjedde i Tyrkia og viser at Nato-landet ikke makter å holde jihadistene og ISIS fra å operere på tyrkisk grunn.  

Abu Issa, the leader of Thuwar Raqqa, a Syrian rebel group who has been fighting the Islamic State of Iraq and the Levant (Isil) in the town of Kobane, was ambushed by Isil extremists in Urfa in neighbouring Turkey.

 turkish-tanks

Tyrkiske tanks ved Kobani på grensen til Syria kan ikke stanse muslimer i å bli ISIS-jihadister i Tyrkia – fienden er allerede på innsiden

 One Syrian in Turkey, who asked not to be named, used to be friends with four men who have since joined Isil: “I see them living a comfortable life in Urfa; they eat in the restaurants and spend time in cafes,” he said. “Nobody bothers them.”

Mr Khader said he had reported several Isil members in Turkey to the MIT, the country’s intelligence services: “They say: “Don’t worry, we are watching them.” But they don’t arrest them.”

Vestlige lands regjeringer har anklaget Tyrkia for ikke å gjøre nok for å stanse ISIS’ ruter av jihadister og forsyninger. Tyrkia, på sin side, mener at det er vestens ansvar å hindre at jihadistene reiser til Tyrkia.

One senior official, who spoke on the condition of anonymity said: “If we are warned in advance, we can stop them at the airport,” said the official. “But we need to have a legal basis. We can’t just refuse someone entry because they have a long beard.”

Tyrkia hevder de så langt har stoppet 6000 jihadister fra å komme inn i landet. De har også arrestert, og i enkelte tilfelle deportert, 1000 ISIS-medlemmer de siste månedene.

Tyrkia er alikevel forsiktige med å angripe ISIS direkte fordi de er bekymret for at dette vil utløse selvmordsbombing og bilbombeangrep av ISIS i Tyrkia. Dette ville være en katastrofe for Tyrkias økonomi som er avhengig av turisme.

The Telegraph