Migranter på kurs mot Lesbos i båt fra Tyrkia tidligere i år. Foto: Michael Varaklas / AP Photo / NTB

2500 somaliere forbereder seg på ulovlig innreise til Hellas via Tyrkia, skriver Proto Thema. Ifølge avisen betales reisen av frivillige organisasjoner som opererer i Mogadishu.

Den siste tiden har ankomsten av ulovlige immigranter fra Somalia til De egeiske øyer økt så mye at greske myndigheter mobiliserer. Av de 214 ulovlige immigrantene registrert siden begynnelsen av november i Lesvos, kommer 142 fra Somalia.

Minister for migrasjon og asyl, Notis Mitarachi, sier at Hellas har bevis for at Tyrkia legger til rette for overføring av somaliere. Ifølge Greek City Times samarbeider tyrkiske myndigheter med menneskehandlere for å frakte somaliere fra Somalia til Tyrkia, og deretter over den greske grensen via øyene eller Evros.

«Vi presenterte data om at frivillige organisasjoner betaler billetter for somaliske innvandrere som kommer inn i Tyrkia med visum, lander på Istanbul flyplass med tyrkiske flyselskaper og blir fraktet til Izmir og den tyrkiske kysten, for å krysse over til Hellas», skriver Mitarachi på Twitter.

Ifølge departementet for innvandring og asyl er gebyret for utstedelse av visum og overføring til Tyrkia 1500 euro per person, men dette beløpet dekkes av frivillige organisasjoner som opererer i Mogadishu. Deretter settes immigrantene i kontakt med tyrkiske eller syriske menneskehandlere for å lede dem til den gresk-tyrkiske grensen.

Det tyrkiske «Liaison Office» spiller en nøkkelrolle i menneskesmuglingen, ifølge Proto Thema. De opererer i hovedstaden Mogadishu og håndterer alle byråkratiske prosedyrer. Tyrkia gir somaliske statsborgere et gunstig studie- eller helsevisum som gjør det mulig for landets unge å reise dit med fly uten problemer.

Grupper på 6–15 personer blir ført til den tyrkiske kysten overfor Lesvos og Samos, og går deretter om bord i oppblåsbare båter som går vestover til de greske øyene.

Forholdet mellom Tyrkia og Hellas har vært anstrengt over lengre tid. Tidligere i år fryktet greske myndigheter at Tyrkia ville sende koronasmittede immigranter over grensen.

Norsk NGO-organisasjon anklaget for menneskesmugling til de greske øyene

Tyrkia vil kvitte seg med coronasmittede migranter ved å sende dem til Hellas

Hellas ruster opp militært midt i strid med Tyrkia

 

Kjøp Asle Tojes bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.