Enslige mindreårige gutter går ombord et fly til fastlandet etter brannen i Moria-leiren på Lesvos i Hellas, 9. september 2020. REUTERS/Elias Marcou/Scanpix

De som trodde at Norge kommer til å motta sårbare barnefamilier fra Moria, må tro om igjen. Ifølge den greske regjeringen er det kun enslige mindreårige (les: afghanske gutter på 17 år, eller som sier de er under 18 år) som skal fordeles rundt om i Europa til glede for omsorgsfulle og naive politikere som står i kø for å fremme sin egen godhet på skattebetalernes regning.

Hvorfor viser ikke norske medier disse bildene?

Unaccompanied refugee minors walk to board a plane to the mainland following a fire at the Moria camp for refugees and migrants on the island of Lesbos, Greece, September 9, 2020. REUTERS/Elias Marcou/Scanpix

 

Unaccompanied refugee minors wait to board a plane to the mainland following a fire at the Moria camp for refugees and migrants on the island of Lesbos, Greece, September 9, 2020. REUTERS/Elias Marcou/Scanpix

Talsmann for den greske regjeringen, Stelios Petsas, sa torsdag:

«De trodde at ved å sette fyr på Moria at de ville kunne forlate øya helt ukritisk. Hva nå de som startet brannene hadde tenkt seg, så kan de bare glemme det. De kommer ikke til å forlate (øya) på grunn av brannen, bortsett fra de enslige mindreårige som allerede er blitt sendt ut. Regjeringen har nå fokus på å huse, fø og beskytte de tusener av migranter og flyktninger som er blitt hjemløse etter brannen. Hendelsene i Moria reiser seriøse problemer rundt nasjonal sikkerhet, humanitet og beskyttelse av offentlig helse.»

Det han altså sier er at Hellas nå kvitter seg med de unge guttene som hele tiden har vært et stort voldsproblem for de øvrige migrantene i leirene. Og her hjemme på berget sitter de verpesjuke hønsene av begge kjønn som vil ha flere unge afghanske gutter i norske kommuner.

Her skal vi redde barn med skostørrelse 43! Mange av dem med stort voldspotensiale.

Det er International Organisation for Migration (IOM) som har ledsaget de unge guttene fra Moria og det er EU som har finansiert det. De 406 er fraktet til leire nord i Hellas via Thessaloniki, klare til viderefordeling til resten av Europa. Nesten halvparten av migrantene i den nedbrente Moria-leiren er fra Afghanistan, ifølge FN.

På Lesvos er det nedsatt en granskning om brannene som startet i leiren, steinkasting mot brannvesenet og migranter som også skal ha forsøkt å tenne på de fastboendes hus.

“There was not just one but many fires in the camp. Migrants threw stones at firefighters trying to put out the fires,” regional fire chief Constantine Theophilopoulos told ERT TV.

Brannene ble startet like etter at 35 personer testet positive for Covid-19 i leiren. Lokale myndigheter hadde satt leiren under karantene i forrige uke etter at en somalier hadde fått påvist viruset.
Innvandringsminister, Mitarachi, sa at brannene «begynte med asylsøkerne på grunn av karantenen som hadde blitt pålagt». Flere av de smittede hadde nektet å flytte til isolat med sine familier, sa han ifølge BBC.
Borgermester Stratis Kytelis i Mytilene på Lesvos sier at han har all forståelse for de greske innbyggernes indignasjon over den nåværende situasjonen. Han sier at han vil fortsette å jobbe for en permanent nedstengning av Moria og sier at det skal ikke være noen asyl-søkerfasiliteter på Lesvos. 
De mindreårige asylsøkerne filmer brannen og synger «bye, bye Moria».
Christos Avgerinos fra Lesvos skriver på sin Facebookside:

Først begynte det å brenne i Vatousa og i Skalohori, påtent selvfølgelig… Begge stedene er på den andre siden av Lesvos, ca 60 km unna Moria. Brannvesenet dro dit med mange biler, kun få biler ble igjen ved Moria området.

Og mens det brant der, så tente de på i Moria også. Mange løp rundt med lightere og tente på igjen og igjen, samtidig kastet de stein på de brannbilene som prøvde å nærme seg.

NRK sier at 13.000 (stakkars…) har mistet hjemmene sine, men på videoen hører vi dem synge «bye bye Moria»!

 

Ekathimerini

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!