Greske myndigheter klarer ikke redegjøre for om lag halvparten av Moria-migrantene etter storbrannen. Nå lever lokalbefolkningen i frykt etter stadig flere tilfeller av branner og hærverk. Foto: REUTERS / Alkis Konstantinidis / NTB

Lokalbefolkningen og militæret på Lesvos fortviler over branner, hærverk og drap på husdyr. – De gjemmer seg der ute i åkrene og i
fjellene, hevner seg på oss, slakter husdyrene våre og ødelegger eiendommene våre, sier Stelios Panagopoulos til The Telegraph.

Scenene som utspiller seg på Lesvos, er ganske annerledes enn bildet som tegnes av takknemlige, gråtende flyktninger som søker ly. Etter at migrantene selv satte fyr på Moria-leiren, har livet for lokalbefolkningen blitt nesten uholdbart.

Den britiske storavisen The Telegraph har intervjuet flere fastboende på Lesvos etter storbrannen i Moria-leiren. De beskriver et liv i frykt:

– Jeg så dem lure i bakgrunnen hele dagen, iført svarte masker og svarte T-skjorter, sa bonden Stelios Kafiotis til The Telegraph.

– Jeg ventet til sent på kvelden og passet på saueflokken min. Men bare 30 minutter etter at jeg dro for å reise inn til byen, ringte brannvesenet og sa at låven min brant.

Låvebrannen førte til døden for bondens 150 sauer, i tillegg til omfattende materielle skader. Bonden setter ord på hva han tenker:

– Er dette takken vi får for å skynde oss å hjelpe dem, gi dem mat og ly i så mange år? spurte Kafiotis.

Tidligere i år ble Kafiotis fengslet og pålagt utreiseforbud fra landet for å ha truet en inntrenger fra Moria-leiren med et jaktgevær. Han har siden da blitt løslatt, men migranten ble deretter arrestert og holdt i Moria, i påvente av utvisning. Han er blant dusinvis av migranter som klarte å unnslippe varetektsfengsling etter storbrannen.

– Jeg er sikker på at han kom tilbake med andre som hevn for at de ble arrestert, sa Kafiotis til avisen.

Flyktningleiren Moria ble opprettet under flyktningkrisen i 2015, og var opprinnelig ment å huse omtrent 2.300 asylsøkere. Siden da har det kommet bølger av migranter, også mange uten rett til asyl. Moria-leiren endte opp med om lag 13.000 asylsøkere, og etter storbrannen er det vanskelig å gjøre rede for hvor omtrent halvparten av dem befinner seg, ifølge The Telegraph.

Lokalbefolkningen sier at de lenge har følt seg truet av noen av innvandrerne. Tidligere i år ble det opprettet lokale sjekkpunkter på Lesvos, etter et større opprør blant asylsøkerne. Nå venter flere tusen fordrevne migranter og flyktninger på å flytte inn i den nye Kara Tepe-leiren på Lesvos, mens mange migranter terroriserer lokalbefolkningen:

– Vi ble spart for et opprør sist, sier Yannis Tsitris, en offiser i den greske hæren til avisen.

– Men nå, hvem vet hva mer er i vente for oss med totalt tusenvis av dem, bevæpnet og respektløse overfor folket vårt som har huset dem i så mange år.

Han sier til The Telegraph at politiovervåkningen har økt de siste dagene, men at lokalbefolkningen fortsatt er redd og på vakt.

De greske myndighetene sa i forrige uke at de mistenker at ukjente migranter er blant de ansvarlige for Moria-brannen.

Sverige i endring. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar i debatten.