Migranter fra Moria-leiren protesterer etter at de ble uten tak over hodet 11. september. Foto: Alkis Konstantinidis/Reuters/Scanpix

Lokale innbyggere har satt opp veisperringer som stopper ryddingen av restene av Moria-leiren, som brant både natt til onsdag og torsdag.

– Dette er tiden for å stenge ned Moria for godt, sa en representant for lokale myndigheter, Vangelis Violatzis, til nyhetsbyrået AFP.

Vil stoppe en ny leir

Leiren har de siste årene huset rundt 13.000 asylsøkere, til tross for at den kun er dimensjonert for knappe 3000. Mange mistet sine siste eiendeler da flammene fortærte teltene.

Fredag våknet flere av asylsøkerne etter å ha tilbrakt en tredje natt utendørs. Flere av innbyggerne på Lesvos gjør nå det de kan for å hindre at nye telt blir satt opp.

– Vi vil ikke ha en leir til, og vi er imot alt byggearbeid. Vi har levd med denne situasjonen i fem år, og nå er det på tide for andre å bære denne byrden, understreker Violatzis.

Busset inn opprørspoliti

Fredag sendte greske myndigheter busslaster med opprørspoliti samt to vannkanoner for å holde kontroll på situasjonen.

Politiet har blant annet stoppet noen asylsøkere fra å ta seg fram til havna.

Greske myndigheter mistenker at beboere i leiren selv kan ha påsatt brannen i protest mot isolasjonskravene som ble innført etter at 35 migranter testet positivt for koronavirus. Noen migranter har også satt fyr på omkringliggende jorder og angrepet politiet.

Tar imot 400 barn

Rundt ti EU-land har lovet å ta imot 400 enslige mindreårige asylsøkere fra Moria-leiren. Disse befinner seg allerede på det greske fastlandet. Både Tyskland, Frankrike, Nederland og Finland har lovet å ta imot barna, og initiativet får støtte fra Italia.

– Som et første steg tilbyr vi Hellas å ta imot mindreårige flyktninger. Andre tiltak vil komme etterpå, sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Det nye initiativet kommer etter at flere EU-land de siste månedene allerede har begynt å ta imot enslige mindreårige asylsøkere fra ulike steder i Hellas.

De gjenværende asylsøkerne har gjentatte ganger blitt fortalt at de ikke vil få forlate øya fordi greske myndigheter frykter de kan ødelegge andre leirer og innkvarteringer.

Årevis i saksbehandlingskø

Moria-leiren har huset asylsøkere fra flere land i Afrika, Asia og Midtøsten som har tatt seg over Middelhavet fra Tyrkia. I henhold til en avtale mellom EU og Tyrkia skal asylsøkerne som ankommer Lesvos, være på øya inntil søknaden deres er behandlet.

Den lange saksbehandlingstiden har ført til at antallet migranter har fortsatt å øke og at flere har tilbrakt flere år i leiren.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.