Migranter fra Moria-leiren på vei ombord i en buss torsdag. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix

400 enslige mindreårige asylsøkere som holdt til i den nedbrente Moria-leiren på Lesvos, skal fordeles mellom ti EU-land, bekrefter Tysklands innenriksminister.

Tyskland og Frankrike vil ta imot de fleste av dem, mellom 100 og 150 hver, opplyste Tysklands innenriksminister Horst Seehofer på en pressekonferanse sammen med EU-kommisjonens visepresident Margaritis Schinas fredag.

Finland og Italia er blant de øvrige landene i avtalen.

EU organiserte og finansierte allerede onsdag evakueringen av de 400 fra Lesvos. De ble fløyet til det greske fastlandet, der de nå er innkvartert på hoteller og på annet vis.

– Moria er en skarp påminnelse til oss alle om det som vi er nødt til å endre i Europa, sier Schinas og bekrefter at EU-kommisjonen vil legge fram forslag for en ny avtale om migrasjon og asyl 30. september.

Arbeidet med en slik plan har gjentatte ganger stoppet opp på grunn av uenighet om hvordan asylsøkerne skal fordeles mellom medlemslandene. Land som Polen, Ungarn, Tsjekkia og Slovakia har nektet å godta obligatoriske flyktningkvoter.

Schinas sier at ansvaret med å ta imot asylsøkere ikke kan bæres alene av medlemslandene ved yttergrensene eller tungvektere som Tyskland.

– Vi trenger ekte solidaritet i vår migrasjonspolitikk, sier han.

Det bor nesten 24.000 mennesker i leirer på fem greske øyer, hvorav Moria-leiren var Hellas’ største med 13.000 beboere, selv om kapasiteten kun var i underkant av 2.800.