Migranter sover langs en vei på Lesvos etter nok en natt hvor noen tente på leiren. Den er nå utplyndret. Foto: Alkis Konstantinidis/Reuters/Sanpix

Emmanuel Macron vil at Europa trår til og tar imot migrantene i Moria-leiren etter at innbyggerne har brent den ned. Igjen ser vi at europeiske politikere bruker huanitære nødsituasjoner som pressmiddel mot egen befolkning. Det er polariserende og ødelegger tilliten til politikerne. Men det synes ikke å affisere politikerne. Det går opp for folk at myndighetene er blitt deres motstandere.

Tonene fra Macron er de samme som NRK, politikere og humanitære talsmenn tuter oss fulle av ørene fra: Vi må vise at vi er anstendige og ta imot.

Glem at leiren var i koronakarantene, glem at det er unge menn som kommer, ikke barn, glem at erfaringene med disse unge mennene er dårlige, glem hvor dyrt det er, glem at Europa befinner seg i en krise, økonomisk, sosialt og helsemessig. Det spiller ingen rolle. Politikerne bruker en krise til å avlette en annen. For de mangler mot til å gjøre det som burde vært gjort: Sende migrantene hjem.

De velger heller å ofre egen befolkning.

– En første koordinert respons vil bli kunngjort i løpet av få timer, sa Macron under en pressekonferanse på Korsika torsdag.

Ifølge Macron kommer han selv og Tysklands statsminister Angela Merkel til å legge fram et forslag til plan og vil forsøke å få så mange europeiske land som mulig til å ta imot asylsøkere fra Hellas, først og fremst mindreårige.

Macron kaller bildene fra brannen i Moria-leiren «forferdelige».

– Vi må vise solidaritet med Hellas og leve opp til europeiske verdier, sier han. (NTB)

Barna tatt til fastlandet

Hellas har fløyet inn telt og sendt en ferje og to marinefartøy som provisorisk innkvartering, og drøyt 400 enslige mindreårige asylsøkere er fløyet til det greske fastlandet der de nå befinner seg på hotell og i andre trygge lokaler.

Den greske migrasjonsministeren sier de voksne ikke vil få komme til fastlandet. Men han blir motarbeidet av NGO’er.

– De som tror at de nå kan reise til fastlandet og fortsette videre til Tyskland, må bare glemme det, sa han til den greske TV-stasjonen Skai torsdag.

Vi får nå høre at det bare bodde 4.000 i selve leiren. Hovedparten bodde i telt i en olivenlund utenfor leiren.

Moria besto foruten den overfylte hovedleiren, der det bodde over 4.000 asylsøkere, også av en stor teltleir med rundt 8.000 beboere i olivenlundene rundt hovedleiren. Også disse teltene var torsdag gått opp i flammer.

Hvis disse også har gått opp i flammer har noen tent på dem.

– Det er på høy tid at EU-land samarbeider med Hellas om straks å relokere flyktninger og asylsøkere, ikke bare til det greske fastlandet, men også til andre EU-land, slår hjelpeorganisasjonen International Rescue Committee fast.

Den norske regjeringen, som har vært under hard Moria-kritikk fra opposisjonen og hjelpeorganisasjoner i saken, åpnet onsdag døra på gløtt.

Statsminister Erna Solberg (H) opplyste at Norge vil ta imot 50 syriske asylsøkere fra Hellas, men det er ikke spesifisert at disse skal hentes fra Moria-leiren, og det er uklart hvordan og når de kommer til Norge. (NTB)

NGO’ene og voldsmenn jobber hånd i hånd. Den ene parti tenner på, den andre presser politikerne.

 

Bestill Kent Andersens bok om klimasaken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.