Nytt

Uledsagede mindreårige fra leirer i Hellas går ombord i et fly til Tyskland på flyplassen i Athen den 18. april 2020. Foto: Costas Baltas / Reuters / Scanpix.

Røde Kors ber politikerne om å gi mindreårige fra Moria-leiren på Lesbos beskyttelse i Norge, da organisasjonen anser kriteriene for beskyttelse som oppfylt, melder NTB.

– Vi mener de kriteriene allerede er på plass. Det bør være mulig å bli enige om at foreldreløse barn i en overfylt leir uten et forsvarlig helse- og omsorgstilbud og skikkelig vann og sanitærforhold har et reelt beskyttelsesbehov, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors.

Etter Apelands oppfatning har Norge en del av ansvaret for personene det er tale om på grunn av Schengen-avtalen:

– Vi er en del av Schengen-samarbeidet. Da må vi være med å ta vår del av ansvaret ved å være en del av det felles europeiske grensesamarbeidet, fortsetter han.

Flere andre land har tatt imot mindreårige fra Hellas, påpeker NTB:

15 europeiske land, deriblant Tyskland, har alt sagt ja til å ta imot enslige mindreårige flyktninger og asylsøkere fra de mest sårbare barna fra leirer på de greske øyene.

Det var i mars at det innflytelsesrike arbeidsutvalget i Tysklands regjering kalt Koalitionsausschuss besluttet at Tyskland skulle ta imot opptil 1500 «spesielt sårbare barn og ungdommer» fra de greske øyene, fortrinnsvis behandlingstrengende og uledsagede jenter under 14 år – det hele forutsatt at det ville skje innenfor rammen av en «europeisk løsning».

I praksis er det i hovedsak gutter over 14 år som er blitt hentet fra Moria-leiren.

Lora Pappa er talskvinne for den greske NGO-en Metadrasi, som hjelper barn og unge i leirer på de greske øyene i Egeerhavet. Overfor det tyske nyhetsmagasinet Focus har hun kritiserert utvalget av migrantbarna som skal sendes til andre europeiske land.

Leirene på Lesbos og andre greske øyer helt øst i Egeerhavet innkvarterer nesten utelukkende personer som ulovlig har gjort den korte sjøreisen dit fra Tyrkia, hvor det bor flere millioner utlendinger, mange av dem mennesker som flyktet fra krigen i Syria.

Schengen-samarbeidet, som blant annet omfatter hele det kontinentale Vest-Europa, forutsetter at det ikke skal finne sted indre grensekontroll mellom samarbeidets medlemsstater, men at Schengen-sonen skal kontrollere sin yttergrense, som inkluderer grensen mellom Hellas og Tyrkia. Samarbeidet har haltet i flere år på grunn av terrortrusler og migrasjonsbølger, og har med koronapandemien blitt satt helt ut av spill.

Norges Røde Kors er først og fremst finansiert med offentlige tilskudd på, i 2018 på over en milliard kroner.

 

Forhåndsbestill «Islamismen i Sverige» her!