Jon Helgheim (Frp) reagerer på at regjeringen henter asylsøkere fra Hellas etter Moria-brannen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Frps Jon Helgheim mener Høyre har latt seg presse til å hente asylsøkere med tvilsomt beskyttelsesbehov, etter at 50 fra Moria-leiren nå hentes til Norge.

– Disse 50 vi henter er ikke reelle flyktninger. Reelle flyktninger er dem som har det verst. Disse har hatt råd til å betale menneskesmuglere og kjøpe seg en historie, sier Helgheim til Dagbladet.

Regjeringen bekreftet onsdag morgen at de vil hente 50 flyktninger fra Hellas etter storbrannen i Moria-leiren på Lesvos natt til onsdag. Nærmere 13.000 flyktninger og migranter har holdt til i leiren, der det egentlig bare er plass til i underkant av 3.000.

Hjelpeorganisasjoner har lenge tatt til orde for at Norge må hente barn fra Moria på grunn av de elendige forholdene i leiren.

– Tvilsomt beskyttelsesbehov
Helgheim mener at asylsøkerne var trygge i Tyrkia, men at de likevel har reist videre til Europa. Han mener derfor at disse asylsøkerne ikke bør prioriteres, fordi de kan gå på bekostning av reelle kvoteflyktninger.

Overfor NTB utdyper Helgheim:

– At Høyre nå lar seg presse av Venstre, KrF og venstresiden til å hente asylsøkere med tvilsomt beskyttelsesbehov, er selve kjernen av problemet. Dette vil bare føre til at flere vil forsøke å komme til Europa, og at vi får flere eksempler som Moria-leiren. Dette er en ond sirkel som må avsluttes nå, sier Helgheim.

Frps innvandringspolitiske talsperson mener norske myndigheter i stedet bør bistå Hellas økonomisk og kreve at greske myndigheter behandler asylsøknadene der, og deretter sender ut igjen dem som ikke har beskyttelsesbehov

– Denne situasjonen kan aldri løses ved at Norge henter asylsøkere. Det vil bare fylles på med flere helt til man tar tak i de grunnleggende problemene, sier Helgheim.

Har kriterier for hvem som kommer
Statsminister Erna Solberg (H) sier til Dagbladet at de aldri kan garantere at de 50 som nå blir hentet, er reelle flyktninger.

– Vi har sagt at vi skal hente 50, at de skal være barnefamilier, og at de skal være fra Syria. Det er garantien vi har for at det er større sannsynlighet for at de faktisk får opphold i Norge. Det er derfor vi velger å ha noen kriterier for hvem som kommer, sier hun.

Fakta om relokalisering av asylsøkere fra Hellas

* Hellas ba for ett år siden andre land om hjelp til å ta hånd om asylsøkerne fra den overfylte Moria-leiren. Hjelpeorganisasjoner har omtalt forholdene i Moria-leiren på Lesvos som elendige og ødeleggende for barna.

* 10. mars la SV fram et forslag på Stortinget om at Norge må hente 1.500 barn.

* 17. april vedtok landsstyret i KrF at Norge skal hente barn fra Moria-leiren. En uke senere vedtok Venstres landsstyre det samme. De to truet med å støtte opposisjonens forslag.

* 26. mai ble Høyre, Venstre og KrF enige om at Norge skal hente asylsøkere fra Hellas så snart åtte–ti andre europeiske land har gjort det samme. De som hentes, skal være sårbare barn og familier, og det skal være stor sannsynlighet for at de vil få asyl i Norge. Det ble ikke fastsatt noe antall.

* Justisdepartementet opplyste forrige uke at til sammen sju land har begynt eller fullført uttaket av asylsøkere fra Hellas: Luxembourg, Tyskland, Finland, Portugal, Irland, Belgia og Frankrike. Ytterligere fire land har sagt seg villig til å ta imot asylsøkere.

* Til sammen 184 asylsøkere er hentet, ifølge en oversikt i Vårt Land før helgen. Sveits og Storbritannia har også hentet asylsøkere, men er ikke en del av EUs relokaliseringsprogram.

* Regjeringen besluttet onsdag å hente 50 barnefamilier.

Kilder: NTB, Vårt Land, VG.

 
Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.