Enslige mindreårige flyktninger går for å gå ombord på et fly til fastlandet etter en brann i Moria-leiren for flyktninger og migranter på øya Lesvos, Hellas. 9. september, 2020. Foto: Elias Marcou / REUTERS / Scanpix

Gresk politi jobber med å flytte tusenvis av asylsøkere fra den nedbrente Moria-leiren til en annen leir noen kilometer unna.

Kara Tepe-leiren ligger drøyt 2 kilometer utenfor Mytilene, byen som er administrasjonssenter på Lesvos.

Tusenvis av asylsøkere har levd uten tak over hodet siden Moria-leiren brant ned forrige uke, og et stort antall politifolk er nå på plass for å overtale dem til å flytte inn i Kara Tepe-leiren.

Tjenestemenn vekket asylsøkerne i teltene deres torsdag morgen for å ta dem med til den nye leiren, som har blitt satt opp i all hast etter brannen. Rundt 170 myndighetspersoner deltar i arbeidet med å prøve å få asylsøkerne til den nye leiren.

Mange nekter å flytte
Mange av asylsøkerne, som har tilbrakt flere år i Moria-leiren, har nektet å flytte inn i den nye leiren. De krever i stedet å få komme til det greske fastlandet og få sine asylsøknader behandlet der.

Den nye leiren består av store familietelt og har ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) kapasitet til rundt 8.000 mennesker. Rundt 3.000 har ankommet den nye leiren torsdag ettermiddag.

– De forteller oss at de ikke kan ta med seg noe inn i den nye leiren, fordi alt blir tatt fra dem, sier den tyske legen Gerhard Trabert, som jobber med bistandsorganisasjoner på Lesvos, til nyhetsbyrået DPA.

Den greske advokaten Elli Kriona, som representerer asylsøkerne på Lesvos, sier at det var lite informasjon om den nye leiren, men at den er av lav standard.

– Det er forferdelig, det er ingenting der. Det er ikke nok toaletter, ingen dusjer, ikke engang en seng, sier Mustafa, en asylsøker fra Sudan, til nyhetsbyrået AFP.

Ingen sammenstøt
Det ble ikke meldt om sammenstøt i løpet av dagen etter at politiet innledet operasjonen.

– Alt har foregått rolig så langt, sier Trabert.

Moria-leiren hadde kapasitet til drøyt 2.700 mennesker, men over 12.500 levde i og rundt leiren da den brant ned.

Seks afghanske asylsøkere, blant dem to mindreårige, er pågrepet, mistenkt for å ha tent på brannen som la store deler av Moria-leiren i aske.

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.