Moria-leiren ble satt i brann natt til onsdag. Foto: Elias Marcou/Reuters/Scanpix

Det brant tirsdag kveld kraftig i Moria-leiren på Lesvos. Brannene brøt ut flere steder samtidig og er trolig påsatt. Grunnen er sannsynligvis at leiren ble satt i karantene og isolert.

I helgen ble det for første gang påvist koronasmitte i Moria-leiren på Lesvos, og det ble iverksatt omfattende testing og smittesporing.

Den overfylte leiren som huser nær 13.000 mennesker, ble satt i karantene fram til 15. september. Kun sikkerhetspersonell fikk slippe inn etter å ha fått målt kroppstemperaturen. (NTB)

Utbruddet og isolasjonen ville suspendert alle overførsler til fastlandet.

Det meldes om at brannmannskapene ble hindre i å komme inn for å slukke.

Videoer publisert på Facebook av organisasjonen Stand by Me Lesvos viser brannene og folk som flykter fra dem. Det ble også meldt om folk som hindret brannvesenet i å komme til for å slukke, og om migranter og flyktninger som nektes adgang til en landsby i nærheten. (NTB)

Myndighetene vil ikke at migrantene flytter inn i omkringliggende byer om ikke annet av smittehensyn.

En norsk hjelpearbeider forteller at det blir antent branner hele tiden.

Shirin Tinnesand jobber for Stand by Me Lesvos på Lesvos. Hun forteller om kaotiske tilstander.

– Hele leiren står i brann. Klokken halv tolv fikk jeg beskjed om at det brant fem steder. Disse brannene har bare spredt seg. Mer blir satt fyr på hele tiden. Det er kaos, sier Tinnesand til TV 2. (NTB)

Myndighetene forsøker å forhindre at migrantene beveger seg ned til havnebyen Mytilene. Hvis tusenvis av mennesker kan ansamles der kan det skapes en krise som tvinger frem en evakuering til fastlandet. Dette vil myndighetene forhindre.

Tidlig onsdag ble opprørspoliti sendt til leiren og ble utplassert langs den fem kilometer lange veien mot øyas største by Mytilene for å hindre at migrantene tok seg til havnebyen.

– Familier med små barn på armen sitter nedover langs veien. Vi venter på å bli evakuert, mens politiet står med skjold og blokkerer veien ned mot vannet og nærliggende landsbyer, skriver Nadine Aabø Mellem i en tekstmelding til VG. Hun jobber som humanitærarbeider i Moria-leiren. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.