Migranter kaster tilbake tåregassgranater som politiet har avfyrt mot demonstranter på Lesvos. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix

Gresk politi brukte lørdag tåregass mot asylsøkere som protesterte med krav om tak over hodet etter at Moria-leiren brant ned.

Flere hundre mennesker deltok i demonstrasjonen på øya Lesvos, ifølge nyhetsbyrået AFP. Frustrerte asylsøkere ropte ut sine protester, og noen av dem kastet stein på politiet, som svarte med tåregass.

Flere av demonstrantene holdt plakater med teksten «Frihet» på, mens andre ropte ut at de vil forlate Moria.

– Vi protesterte fredelig mot en ny leir og så brukte politiet tåregass mot oss. Babyen min har fått tåregass i øynene, sier Zola, en kongolesisk asylsøker som bærer sitt fem måneder gamle spedbarn i armene.

Mangel på mat og vann
Tusenvis av asylsøkere, fra eldre og syke til nyfødte barn, har vært nødt til å sove utendørs de siste fire nettene etter at Moria-leiren brant ned. Stekende sol på dagen og kalde netter, samt liten tilgang på mat og vann, gjør livet vanskelig.

En fotograf fra nyhetsbyrået AFP forteller om kaos og knuffing da folk forsøkte å få tak i vannflasker som ble kastet ut av varebiler.

Den greske migrasjonsministeren Notis Mitarachi sier at myndighetene prioriterer å få delt ut mat, vann og medisiner, men flere hjelpeorganisasjoner sier de har problemer med å nå ut til de mange hjemløse.

Greske myndigheter er også i gang med å sette opp en midlertidig teltleir som skal huse noen tusen, men arbeidet går sent, delvis på grunn av protester fra lokale myndigheter og lokalbefolkningen på Lesvos.

Guterres ber om mer hjerterom
FNs generalsekretær António Guterres oppfordret lørdag EU-land til å ta imot de mange tusen asylsøkerne som nå står uten tak over hodet.

– Dette er en enorm tragedie. Den eneste løsningen er å å overført disse menneskene til Kontinentet, og jeg håper Europa vil vise solidaritet, sier han i et intervju med fransk TV5monde.

Ti EU-land har sagt ja til å ta imot til sammen 400 enslige mindreårige asylsøkere fra Moria. Tyskland og Frankrike vil ta imot de fleste. Guterres sier han er glad for det tysk-franske initiativet, men sier det langt fra er nok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.