Migranter utenfor Hellas. Foto: Kripos / NTB

Den greske kystvakten plukket opp 117 asylsøkere fra en båt utenfor Kreta. Tre personer ble pågrepet og siktet for menneskesmugling.

Strømmen av migranter til Europa fortsetter. Også i de kaldeste månedene setter asylsøkere til sjøs i små båter for å begi seg over Middelhavet og til et europeisk land.

Ifølge den greske kystvakten plukket man opp 84 menn, to kvinner og 31 mindreårige fra en ti meter lang farkosten som lå hadde ankret opp i en bukt sør på Kreta.

NTB-AFP melder om saken.

Asylsøkerne skal ha fortalt at de hadde seilt ut fra Tobruk i Libya på torsdag, med kurs mot Italia. De havnet med andre ord noe ut av kurs.

Sammen med Italia har Hellas vært det landet som har tatt imot flest migranter på vei til Europa over Middelhavet. De kommer gjerne fra Tyrkia eller Nord-Afrika.

Mange har også vært på en lang reise før det, gjennom Afrika eller Asia. Nå søker de lykken i Europa. De aller fleste er unge menn, med lav eller ingen utdannelse som gjør dem kvalifisert til arbeidsmarkedet i et vestlig land.

Rundt 45.000 asylsøkere kom til Hellas i fjor, og nesten alle ankom øyene som ligger nær den tyrkiske kysten. Det er ifølge FN det høyeste antallet på fire år.

Dette var i stor grad tidligere turistperler som nå er i stedet er blitt tilholdssted for store mengder asylsøkere, fra Asia og Afrika. Det er dårlig nytt for den viktige greske turistnæringen.

I mange tilfeller ender disse migrantferdene med tragedie.

I juni kantret en falleferdig båt og sank utenfor Pylos på Peloponnes. 82 mennesker ble bekreftet druknet, mens hundrevis ble meldt savnet og fryktes druknet.

40 av de overlevende har levert et gruppesøksmål mot greske myndigheter med påstand om at de ikke tok nødvendige tiltak før båten sank.

Asylsøkerne (trolig med hjelp av diverse europeiske aktivister) forsøker med andre ord å gi greske myndigheter skylden for at de selv valgte å reise over havet i skrøpelige farkoster.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

 

Kjøp Jean Amérys bok her

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.