Migranter som har gått i land på øya Lampedusa. Foto: AP Photo/Daniele La Monaca.

De 420 migrantene fikk hjelp av italiensk kystvakt på den siste etappen av sin reise til Europa. Dermed kunne de gå i land på øya Lampedusa, og der forberede en mulig videre ferd nordover.

To båter hadde fått problemer på havet på grunn av dårlig vær, ifølge NTB-AP. Båtene var overfylte, opplyser den italienske kystvakten.

70 migranter ble plukket opp av et kystvaktfartøy og fraktet til den italienske øya Lampedusa, sør for Sicilia. Hvor veien går videre for dem derfra, er uklart. Men målet for de aller fleste migrantene er å reise videre nordover. De kommer fra fattige, dysfunksjonelle land, hovedsakelig i Afrika, og søker et bedre liv i det rike Europa.

Et annet kystvaktfartøy var på vei til havna i Porto Empedocle lørdag ettermiddag med 350 migranter om bord, de fleste voksne, noen mindreårige. Disse ble plukket opp fra en synkende fiskerbåt 115 kilometer fra Sicilia, ifølge italienske myndigheter.

Aksjonen ble vanskeliggjort av dårlig vær. Fire lasteskip i området kom til og bidro til at migrantene kunne tas lettere om bord.

Uansett hva som er årsaken til at migrantene legger ut på sin reise, utgjør de en stadig større sosial og økonomisk bør for allerede sterkt belastede land som Italia og Hellas.

I og med at mange av dem ønsker seg videre nordover, blir de fort et problem for andre europeiske land også. I EU har man lenge snakket om å fordele byrdene av migrantstrømmen.

Det er få tegn til at strømmen vil avta med det første. Spørsmålet kan fort bli hvor mange av migrantene den rødgrønne norske regjeringen vil tilby seg å ta imot.

Les også:

Menneske­trafikken fortsetter i Middelhavet, paven ber om gjestfrihet, Salvini står tiltalt

En tankevekkende og viktig bok, bestill den hos oss:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.