Utsikt til havnen på Lampedusa. Foto: Andre86 / Wikimedia.

30 båter med mer enn 550 migranter ombord kom i løpet av 24 timer mellom onsdag og torsdag morgen til den italienske øya Lampedusa, ikke langt fra det afrikanske kontinentet.

Bare i løpet av natten til torsdag kom 15 båter med i alt 294 migranter til øya, og den italienske kystvakten har hatt sin fulle hyre med å eskortere båtene som er blitt oppdaget, til havnen, melder RAI News.

I en enkelt operasjon like før daggry kom kystvakten på sporet av tre båter med 103 personer ombord som kom fra Libya, Tunisia og Bangladesh.

Mottakskapasiteten på Lampedusa er nok en gang blitt sprengt, både hva angår innkvartering og identifikasjon av migrantene. Mer enn 600 migranter bor i øyeblikket på et mottak som er dimensjonert for 95 personer.

280 av de nylig ankomne migrantene er da også blitt transportert med ferge til Porto Empedocle på Sicilia. Passasjerer som skulle ha vært med fergen, ble blokkert for å gi plass til migrantene, sier senator Angela Maraventano, som representerer Lega.

Lega-leder Matteo Salvini, som i disse dager er på besøk på Lampedusa, sier i en kommentar at «dette er ikke humanitær innvandring, men business, og denne regjeringen er menneskesmuglernes medskyldige». Det å slippe migrantene inn i Italia, er en «kriminell handling», legger han til.

Trafikken til Lampedusa kommer tilsynelatende fra Tunisia. Der har den tunisiske kystvakten stanset en rekke båter med hundrevis av migranter på vei til Italia, går det frem av en melding fra nyhetsbyrået ANSA som er offentliggjort av nettstedet InfoMigrants.

The Tunisian Coast Guard stopped several boats with migrants from travelling towards Italian coasts on Tuesday.

A boat with 70 people of various African nationalities was intercepted off Sfax, according to security source. These migrants were then reportedly disembarked at the port of Sfax.

In another operation, a coast guard unit stopped a boat with 60 migrants aboard: three Tunisians and 57 from various other African countries, including 18 women and two children.

Situasjonen i Tunisia ligner altså den som lenge har gjort seg gjeldende i Libya, hvor noen båter blir stanset på vei ut, mens andre lykkes i å omgå dette hinderet.

Ilandstigningene på Lampedusa ble onsdag møtt av en uvanlig protest fra Attilio Lucia, som er lokalpolitikere for Lega på øya. Idet kystvakten var i ferd med å ledsage en migrantbåt til kai, kastet han seg i havnebassenget utstyrt med et banner med påskriften «Italienerne først» i et forsøk på å stanse ilandstigningen.

Et videoopptak av protesten som er offentliggjort av La Sicilia, viser at forsøket var forgjeves, all den tid kystvaktfartøyet gled forbi den svømmende lokalpolitikeren.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.