En gruppe på 88 illegale immigranter ble reddet av den italienske kystvakten nær øya Lampedusa etter et nødhjelpssignal. Etter redningen blir de aktuelle immigrantene overført til øyas temporære mottakssentral.

Det er antatt at mer enn 13.000 illegale immigranter har landet i Sør-Italia siden januar i år. Nylig innførte Italia en rekke kontroversielle lover mot illegale innvandrere, blant annet hardere straffer og raskere deportering for å stanse den illegale innvandringen. Så langt er det lite som tyder på at de nye lovene har minsket presset på Italia:

Illegal immigration is now treated as an «aggravating circumstance» punishable with a custodial sentence of between six months and four years in prison.

The new Italian law extends the period of time for which illegal immigrants may be detained from two to 18 months.

However, the new measures have not deterred immigrants from making the perilous crossing from North Africa.

Lampedusa is a tiny island that is closer to Africa than the European continent and a favourite drop off point for immigrant smugglers.

Fra Algerie rapporteres det samtidig at unge, ambisiøse menn med universitetsutdannelse blir stanset hver uke mens de forsøker å nå Italia og Spania i små båter – på flukt fra den høye arbeidsledigheten i det Nord-Afrikanske landet:

Algerian security sources presented the profile of the young immigrants to local daily al-Khabar.

Algeria’s unemployment rate hovers between 13 and 15 percent. But illegal Algerian migrants also make their way to Spain. On 3 August, the Spanish navy stopped a boat with 16 Algerians who were attempting to reach the Spanish coast.

During the summer months, the number of illegal migrants crossing to southern Europe from North Africa rises, due to favourable weather conditions. Since June, the number of illegal immigrants attempting to cross to Italy from Algeria has doubled.

Adnkronos international – Italy: Immigrants rescued by coast guard after emergency call

Adnkronos international – Algeria: Young graduates fleeing to Italy and Spain

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.