Eksodus fra Libya fortsetter på en skala som kun er mulig på grunn av europeiske redningsfartøyer. I går var over 6000 migranter blitt viderebefordret i en operasjon koordinert av italiensk kystvakt, i dag mer enn 4000 til.

Reuters skriver:

More than 4,650 migrants were saved on Tuesday and 28 bodies recovered in more than 30 rescue missions off the Libyan coast, Italy’s coast guard said on Wednesday.

Antall migranter som er registrert ankommet sjøveien til Italia i år, er dermed oppe i 142.000. Befolkningsreservoaret de kommer fra er nokså stort:

The vast majority come from Africa, including Nigeria, Eritrea, Guinea, Gambia, Sudan, Ivory Coast and Somalia.

Migrantene befant seg ombord i 27 gummibåter, 5 andre mindre båter og et større fartøy utenfor kysten av Libya, skriver Corriere della Sera. Med på redningsoppdragene var fartøy fra italiensk kystvakt og sjøforsvar, det irske sjøforsvaret, to private fartøy samt båter tilhørende NGO-ene Moas, Life Boat, Open Arms og Watch the Med.
 

migranter-palermo-oktober-2016

La Repubblica skriver at et skip tilhørende Leger uten grenser nylig har ilandsatt 1020 migranter – 161 kvinner, 15 barn og resten menn, de fleste fra sør for Sahara – på havnen i Sicilias hovedstad Palermo, hvor mottakskapasiteten var sprengt fra før.

Nesten alle migrantene vil bli overført til andre regioner med busstransport organisert av prefekturet.

Og de færreste stanser nok der.

Redningsfartøyene har funnet 28 døde migranter i løpet av disse 48 timene. Med det har antall omkomne på grunn av denne trafikken så langt i år oversteget 3100, skriver Il Fatto Quotidiano.

Det er til syvende og sist den innbilte europeiske humaniteten som avstedkommer alle disse dødsfallene, men denne stilles som kjent aldri til ansvar så lenge hensikten er god.

 

ReutersCorriere della SeraLa RepubblicaIl Fatto Quotidiano