Italias statsminister Paolo Gentiloni. Foto: Remo Casilli / Reuters / Scanpix.

 

Italias regjering har besluttet å trekke deler av sine militære styrker ut av Irak etter gjenerobringen av Mosul og nedkjempelsen av IS, og vil foreslå for parlamentet at det i stedet sendes en kontingent til Niger. Denne er tenkt satt inn mot den illegale migranttrafikken der til lands, samt mot terrorismen i Sahel-regionen, hvor Boko Haram lenge har herjet.

Disse intensjonene, som forventes å få parlamentets samtykke, ble kunngjort av statsminister Paolo Gentiloni julaften i nærvær av forsvarsminister Roberta Pinotti under et besøk ombord på det italienske marinefartøyet «Etna», som er med i EUs Operasjon Sophia.

Ifølge Il Fatto Quotidiano kan det dreie seg om ca. 500 soldater. Italia har til sammenligning 1400 militære på plass i Irak. Den samme italienske avisen skriver at det handler om et forestående militært samarbeid mellom Frankrike og Italia i regionen.

Associated Press (AP) skriver:

Gentiloni advised “concentrating our attention and energies on that mix of threats stemming from human trafficking and terrorism that has been consolidating in the last few years in the Sahel, in Africa.”

Italy has recommended focusing on Africa as a strategy to combat trafficking of migrants to Libya and then northward toward Europe.

Niger er et viktig transittland for migranter fra sør for Sahara. En militær innsats der kan redusere trafikken lokalt, men noen hundre soldater fra eller til kan ikke i seg selv stanse millioner av mennesker som ønsker å reise til Europa. Slike ambisjoner vil kreve virkemidler av en helt annen størrelsesorden.

Den italienske generalen Claudio Graziano sier ifølge ANSA at den italienske kontingentens fremste oppgave vil bli å trene opp Nigers egne væpnede styrker, for å sette disse i stand til både å stanse den illegale migranttrafikken og å hanskes med terrorister.

Hvor realistisk det er å få til i et korrupt land som også er et av verdens fattigste, får enhver gjøre seg tanker om.

Italias intensjoner ser altså ut til å være gode, men innsatsen som kan forventes i kompaniskap med Frankrike, er ganske sikkert for liten til å monne.

 

La RepubblicaIl Fatto Quotidiano – Corriere della Sera – Reuters – Washington Post (AP) – ANSA

 
 

Kjøp «De helliges leir» av Jean Raspail her.