Visegrad-gruppens statsministere – Bohuslav Sobotka fra Tsjekkia, Viktor Orban fra Ungarn, Beata Szydlo fra Polen og Robert Fico fra Slovakia – under et møte i Warszawa den 2. mars 2017. Foto: Kacper Pempel / Reuters / Scanpix.

 

I går oppfordret Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz italienerne og deres utenriksminister Angelino Alfano til å sette av migrantene på Lampedusa og andre øyer istedenfor å la dem bli brakt til fastlandet. I dag følger Ungarns statsminister Viktor Orban opp med en oppfordring til enda mer resolutt opptreden fra Italias side.

Orban har nemlig kunngjort at han sammen med sine kolleger Beata Szydlo, Bohuslav Sobotka og Robert Fico på vegne av de såkalte Visegrad-landene – altså Polen, Ungarn, Tsjekkia og Slovakia – har sendt et brev til Italias statsminister Paolo Gentiloni, hvor de ber ham om å stenge de italienske havnene for båtene som kommer med migranter.

«Hvis ikke havnene stenges, vil problemet bli uhåndterlig», heter det blant annet i brevet, skriver La Repubblica – som benytter adjektivet «beryktede» om gruppen av de fire landene, og tegner et portrett av et gjenoppvåknet østerriksk-ungarsk imperium.

«Migrasjonsstrømmen må stanses i Libya», legges det til i brevet. I et radiointervju om saken ble Orban møtt med innvendingen om at det ikke finnes noen som kan sette makt bak Italias ønske om å bringe migrantene tilbake til Libya. «Jeg ser for meg militæraksjoner», lød den ungarske statsministerens svar.

Til Corriere della Sera skriver at de fire landene er «rede til å bistå Italias og Europas anstrengelser for å stanse utreisene fra Libya». EUs yttergrenser må beskyttes, understreker den.

Paolo Gentilonis svar er irritert:

«Vi gjør vår plikt, vi krever at hele Europa gjør det samme side om side med Italia, og vi aksepterer ingen urimelige belæringer eller trusler som de vi har vært vitne til de siste dagene.»

Men den italienske statsministeren kan umulig være uvitende om at et flertall av hans egne borgere er enige med Visegrad-landene. En nylig meningsmåling offentliggjort i Roma-avisen Il Messaggero viser at 61 % av de spurte er tilhengere av å stenge de italienske havnene for ilandstigning av migranter. Om man ser nærmere på de forskjellige partienes velgere, er 91 % enige blant tilhengerne av Liga Nord, mot 67 % for Forza Italia, 64 % for Femstjernersbevegelsen og 33 % for Det demokratiske partiet. Italias politiske lederskap lever på lånt tid.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂