Luciana Lamorgese holder en tale under et besøk i Tunis den 20. mai 2021. Foto: Hassene Dridi / AP / NTB.

Sammen med EU-kommisjonen må vi tenke ut en måte for å straffe de østeuropeiske landene som nekter å ta imot migranter, sa Italias innenriksminister Luciana Lamorgese til pressen etter EUs innenriksministermøte i Brussel torsdag.

Den italienske statsråden ser frem til at Frankrike overtar presidentskapet i EU fra Slovenia ved årsskiftet, bare uker etter at Italia og Frankrike inngikk en samarbeidspakt med sikte på å knytte de to landene tettere sammen.

La Stampa siterer Lamorgese:

Når det gjelder migrasjonsspørsmålet, «vil vi løse problemene som må løses under det franske presidentskapet. I dag har den franske innenriksministeren prioritert presidentskapet, og vi håper at solidaritetsprinsippet hele tiden vil ledsages av ansvarsprinsippet».

«Vi har to prinsipper. Det første gjelder frivillig omfordeling, for det kommer alltid til å være land, for eksempel Visegrad-landene, som ikke deltar», men «sammen med kommisjonen må vi tenke ut eventuelle straffer».

Visegrad-gruppen består av Polen, Tsjekkia, Slovakia og Ungarn.

Migrasjonstrafikken kan reduseres dersom opphavslandene får mer ressurser, tror Lamorgese:

Når det gjelder håndteringen av migrasjonsstrømmen, er Italia «tilhenger av linjen for sterke partnerskap med tredjelandene, for det er svært viktig at det kommer ressurser til landene som er i vanskeligheter, da man må handle med sikte på å unngå at folk reiser».

Den italienske innenriksministeren sier indirekte at det er umulig å stanse migrasjonstrafikk til havs:

«Grensene til havs er svært forskjellige fra landegrensene», og «så snart [migrantene] reiser, er det ikke sånn at de kan stanses midt på havet». Derfor «må det gjøres redningsarbeid, og migrantene må viderefordeles sammen med de andre landene».

Både EU og Italia gir imidlertid støtte til Libya, der kystvakten rutinemessig stanser migrantbåter som har lagt ut fra det nordafrikanske landet, for deretter å bringe migrantene tilbake til Libya.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.