Luciana Lamorgese under et talkshow på tv-kanalen RaiTre. Foto: Fabio Cimaglia / Zuma Press / Scanpix.

Ilandstigningene av ulovlige migranter på Lampedusa har økt voldsomt i juli måned, hvor det flere dager har kommet hundretalls av dem hvert døgn. Bare natten til lørdag kom det 250 migranter i sju forskjellige båter til den italienske øya, som den senere tiden har vært destinasjon for en ny bølge av migrantbåter – denne gangen fra Tunisia.

Flere titalls båtmigranter til Italia har den senere tiden fått påvist koronasmitte, og konturene av en ny migrantbølge til landet avtegnes samtidig som den aktive smittepopulasjonen ikke lenger synker, men snarere viser tegn til ny økning. I Italia øker derfor allmennhetens bekymring for at den illegale migrasjonen kan gjøre befolkningens forsakelser med sikte på å slå ned pandemien forgjeves.

Nå gjør imidlertid innenriksminister Luciana Lamorgese et forsøk på å berolige italienerne: Migrantene som er kommet til Italia nylig, må regne med å bli sendt tilbake, forsikrer hun i et intervju. Ingen økonomiske migranter som er kommet til Italia etter den 8. mars 2020, har noen som helst sjanse til å få lovlig opphold, sier hun til Corriere della Sera. To deportasjonsfly vil gå til Tunisia hver uke, sier Lamorgese, som om nødvendig også vil sette inn skip.

Innenriksministeren, en av teknokratene i regjeringen utgått av Femstjernersbevegelsen (M5S) og Det demokratiske partiet (PD), vil ellers sette inn 400 soldater som skal holde vakt ved mottak i landet, som en rekke migranter den senere tiden har rømt fra. Italienske medier har brakt flere saker om migranter som ikke overholder koronakarantenen. For en del migranter er det åpenbart ikke så viktig med lovlig opphold.

I intervjuet hevder Lamorgese at økningen i migrasjonstrafikken i øyeblikket skyldes den ekstraordinære økonomiske krisen som er blitt fremkalt av pandemien.

Spørsmålet er om innenriksministerens reaksjon er nok til å berolige publikum, gitt at det afrikanske kontinentet er en vedvarende økonomisk krise uavhengig av koronaviruset.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.