Et fartøy tilhørende den tunisiske kystvakten. Foto: Tunisias innenriksdepartement / Wikimedia Commons.

Mediedekningen av migrasjonstrafikken over den sentrale Middelhavs-ruten kretser for tiden i all hovedsak om NGO-skip som plukker opp migranter fra sjøudyktige gummibåter utenfor kysten av Libya.

Men mesteparten av den illegale migrasjonsstrømmen til Italia har den senere tiden kommet via Tunisia, og trafikken foregår gjerne med mer robuste trebåter som – med eller uten drahjelp fra større moderskip – kommer seg frem til Lampedusa, Sicilia, eller sågar det italienske fastlandet, for egen maskin.

I hvilken grad denne trafikken får pågå uforstyrret av potensielt korrupte tunisiske myndighetspersoner, er ikke kjent – ei heller hvor mye pisk og gulrot Italia bruker overfor Tunisia for å motvirke den, slik man med ganske godt resultat har gjort vis-à-vis Libya.

En viss bekjempelse av trafikken er imidlertid å se også fra Tunisias side: Natt til lørdag ble en fiskebåt som hadde lagt ut fra Sfax i Tunisia med kurs for Italia med 110 migranter om bord, stanset av den tunisiske kystvakten og tvunget tilbake, skriver La Repubblica. Migrantene ble imidlertid ikke frivillig med tilbake; de satte i stedet i gang et veritabelt sjøslag mot kystvakten.

Det trengtes åtte patruljebåter fra den tunisiske kystvakten for å stanse fiskebåten med folk fra flere forskjellige land om bord, blant disse diverse kvinner. Den tunisiske innenriksministeren sier at han fikk etterretninger om utfarten i retning Italias kyst. Men da tre patruljefartøy tok igjen båten, gjorde migrantene iherdig motstand. Kapteinen nektet å følge ordrene som tjenestemennene gav via megafon, maritime tegn og direkte meddelelser. Migrantene om bord på fiskebåten bevæpnet seg med kniver og andre blanke våpen, og kastet farlige gjenstander mot patruljebåtene. To av kystvaktens menn ble lettere såret.

Det var først etter at det kom fem andre patruljebåter at kystvakten klarte å få migrantene om bord og arrestere kapteinen på fiskebåten samt 25 migranter som hadde kastet seg på sjøen for å unngå å bli tatt med tilbake.

Fem personer er også blitt arrestert på land i Sfax-regionen, mistenkt for å ha planlagt en ulovlig overfart til Italia.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 399 til 250 kroner!