Mens Italias innenriksminister Matteo Salvini skaper stor blest i mediene om den italienske regjeringens innbitte motstand mot båtmigrasjonen, trekker en av hans regjeringskolleger i trådene med langt større diskresjon – og trolig vel så effektivt.

Matteo Salvini og Elisabetta Trenta. Fotografier: Emmi Korhonen / Lehtikuva og Remo Casilli / Reuters / Scanpix.

I et lite påaktet intervju som Italias forsvarsminister Elisabetta Trenta gav til Corriere della Seras reporter Fiorenza Sarzanini tidligere i juli, går det frem at den italienske marinen har en pågående operasjon i Middelhavet for å beskytte landets grenser mot migrasjonsstrømmen.

En del av dette arbeidet består i å hjelpe den libyske kystvakten, og i den forbindelse er italienske fartøy også deployert i Libya:

«Vi har allerede plassert fire fartøy, blant andre skipet «Caprera», på havnen i Tripoli for å gi teknisk bistand til den libyske kystvakten. Men operasjonen tar høyde for å sette inn opptil seks enheter, fem fly og en kontingent på 754 personer.»

I en reportasje som Corriere della Seras korrespondent Lorenzo Cremonesi gjorde i Tripoli for få dager siden, sier kapteinen på «Caprera», Roberto Buontempo, at hans mannskap på 55 personer er tilstede for å yte «teknisk og logistisk» hjelp til Libyas kystvakt og marine. Den pågående krigen er av lav intensitet, og forstyrrer dem ikke, forteller han.

Det italienske marinefartøyet «Caprera». Foto: Italias forsvarsdepartement.

Kapteinen presiserer at noe av arbeidet består i å hjelpe libyerne med teknisk vedlikehold av båtene deres, men innsatsen begrenser seg tilsynelatende ikke til reparasjonsarbeid på havnen. Foruten transportskipet som Buontempo har ansvar for, er også tre italienske patruljebåter av Bigliani-klassen med på operasjonen. Det er altså lett å forestille seg at den italienske marinen vil bistå Libya også til havs.

Forsvarsminister Elisabetta Trenta, som representerer Femstjerners­bevegelsen (M5S), er utdannet i etterretning og sikkerhet, og hun har selv militær erfaring, blant annet fra Irak.

Trentas faglige ballast ledsages av en mer tilbaketrukken stil enn Salvinis, men de to har også vært i polemikk med hverandre om den nå avsluttede Operasjon Sophia. Etter Trentas mening var avviklingen av den operasjonen ensbetydende med at NGO-ene ville vende tilbake. Salvinis respons lød at Operasjon Sophia i praksis fungerte som transport av migranter til Italia, og derfor måtte avvikles likevel.

Siden har altså Trenta operert i det stille for å hindre at NGO-ene kan bringe altfor mange flere skipslaster med unge afrikanske menn til Europa.

Vi kan således snart ende i den situasjon at det norskregistrerte fartøyet «Ocean Viking» vil gjøre hva det kan for å plukke opp migranter fra havområdene nord for Libya, mens den italienske marinen vil gjøre hva den kan for å hjelpe libyerne i å hindre migrantene i å dra ut dit.

 

Støtt Document – ingen andre gir deg denne informasjonen

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.