Italias innenriksminister Matteo Salvini setter hardt mot hardt. Foto Tony Gentile / Reuters / Scanpix

Libyas kystvakt har plukket opp over 400 mennesker og brakt dem tilbake til Nord-Afrika etter at Italia ba utenlandske redningsskip la være å berge dem.

Innenriksminister Matteo Salvini ba søndag hjelpeorganisasjonene om å la Libyas kystvakt gjøre jobben og viser til at Italias kystvakt har overlatt ansvaret til libyerne.

– La libyske myndigheter gjøre sitt arbeid med redning, berging og retur, slik de har gjort i en tid, uten at de glupske NGO-skipene forstyrrer dem eller lager bråk, sa Salvini.

Spanske Proactiva Open Arms, som har reddet tusenvis av migranter fra å drukne i Middelhavet, opplyste tidligere på dagen at de har mottatt sju-åtte meldinger om båter i nød i Middelhavet.

Sendt til Libya

Organisasjonen anslo at totalt 1.000 mennesker er om bord i båtene og tilbød seg å hjelpe. Men Italias kystvakt avviste det spanske skipets tilbud og henviste dem til Libyas kystvakt.

– Hvis den libyske kystvakten koordinerer denne innsatsen, blir alle disse menneskene sendt tilbake til Libya, sier Proactiva Open Arms’ talsperson Laura Lanuza.

Libyas kystvakt opplyste søndag kveld at de hadde stanset rundt 460 afrikanere, blant dem 70 barn og over 100 kvinner, i gummibåter utenfor kysten.

Noen av dem er brakt til en marinebase i hovedstaden Tripoli, mens andre er brakt til en flyktningleir i småbyen Khoms, heter det fra kystvakten i det nordafrikanske landet. Alle fikk humanitær hjelp, bedyrer kystvakten.

Redningsskip uten kai

Samtidig driver to andre skip med til sammen over 300 flyktninger og migranter rundt i Middelhavet og venter på beskjed om hvor de kan få legge til kai. Det ene, Lifeline, tilhører en tysk hjelpeorganisasjon, mens det andre er et dansk skip fra rederiet Mærsk.

Både Italia og Malta har nektet å ta imot dem.

Italias kystvakt medgir at de søndag fikk nødsignal fra seks forskjellige migrantbåter og sendte ut en anmodning til redningsskipene, men sier libyerne deretter overtok ansvaret.

Det er langt fra første gang Libyas kystvakt plukker opp båtmigranter, men den italienske kystvakten har så langt koordinert redningsoperasjoner både i og utenfor italiensk farvann. Ifølge sjøfartsreglene har koordinator også ansvar for å sørge for en sikker havn der migranter kan gå i land.

Fengsler

EU har tidligere alliert seg med den libyske kystvakten i et forsøk på å hindre migranter og potensielle asylsøkere i å ta seg sjøveien til Europa. Men dette er en politikk som fører til at migranter og flyktninger blir ført tilbake til grusomme fengsler i Libya, ifølge FN.

Barcelonas ordfører Ada Colau ønsker båtflyktningene velkommen til den katalanske byen og ba søndag Spanias regjering om å gripe inn.

– Akkurat nå driver båter med over 1.000 mennesker rundt, og Italia vil overlate dem til Libya, hvor folk tortureres, voldtas og holdes som slaver, sa Colau på Twitter.

 

 

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre. 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.