Migranter som er i ferd med å bli plukket opp i Middelhavet av NGO-skipet «Aquarius», tar den 10. august 2018 en selfie fra trebåten de la ut med fra Libya. Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / Scanpix.

Den vestlige middelhavsruten til Spania har for lengst passert den sentrale middelhavsruten til Italia i migranttrafikk som følge av den nye italienske regjeringens strengere migrasjonspolitikk, men hverken NGO-er eller menneskesmuglere har gitt helt opp.

Havområdene nord for Libya har en tid vært uten NGO-fartøy, som uansett ikke får legge til kai i Italia, og Italia boikotter i praksis EU-marinestyrkens Operasjon Sophia. Dermed har båtmigrantene vært nødt til å ta seg helt frem til italiensk territorium på egenhånd, og det er det ikke så mange som klarer.

Forrige fredag klarte 184 migranter å ta seg fra Tunisia og frem til den italienske øya Lampedusa, som ikke ligger langt fra det afrikanske kontinentet. De 50 første er riktignok sendt rett tilbake til Tunisia med charterfly, men det forhindrer ikke andre fra å gjøre lignende forsøk.

I mellomtiden har skipet «Aquarius», som drives av NGO-en SOS Méditerranée med et team fra Leger uten grenser ombord, vendt tilbake til det sentrale Middelhavet.

Torsdag plukket «Aquarius» opp 11 migranter fra en liten hurtiggående glassfiberbåt som hadde begynt å ta inn vann, skriver La Repubblica. Besetningen informerte deretter redningssentralen i Roma, som i tråd med den siste tidens sedvane henviste dem videre til Libyas kystvakt.

Den libyske kystvakten grep først ikke inn, men kom til stedet etter at migrantene var tatt ombord på «Aquarius». Derfra avviste besetningen forespørselen om å overlate migrantene til libyerne.

Skipet får ikke legge til i Italia, kunngjør den italienske innenriksminister Matteo Salvini, og ifølge Il Giornale lørdag befinner skipet seg fremdeles i havområdet nord for Libya.

Ut fra det La Repubblica skriver, virker det som om menneskesmuglerne i Libya har skiftet taktikk:

Båten la sannsynligvis ut fra en strand i nærheten av Khoms. Den ligger nær grensen mellom Libya og Tunisia, og for noen uker siden ble hovedtyngden av menneskesmuglernes trafikk flyttet hit. Også båttypen er forandret. De synkeferdige gummibåtene som ikke holdt seg flytende i mer enn noen timer, er erstattet av små hurtigbåter som i løpet av få timer kan nå den italienske søk- og redningssonen, slik det skjedde i forrige uke med de sju båtene som kom til Lampedusa.

Smuglerne har med andre ord ikke gitt opp det sentrale Middelhavet fullstendig, men trafikkmengden blir naturlig nok mindre så lenge forretningsmodellen med talløse gummibåter, samarbeidende NGO-skip like i nærheten og en godfjottet italiensk regjering ikke er operativ lenger.

 
 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.