Nytt

En gummibåt med 49 migranter befinner seg utenfor kysten av Libya den 18. mars 2019. Stillbilde: Mediterranea Saving Humans.

Det italiensk-registrerte skipet «Mare Jonio», som tilhører den italienske NGO-en Mediterranea Saving Humans, har mandag plukket opp 49 migranter fra Afrika sør for Sahara i Middelhavet rundt 40 nautiske mil nord for kysten av Libya, skriver La Repubblica.

NGO-fartøyet, som ifølge Vesselfinder i skrivende stund befinner seg omlag 60 nautiske mil nord for Libya, har satt kurs for den italienske øya Lampedusa.

Twitter skriver NGO-en at «Mare Jonio» har reddet 49 personer fra å havarere, og at det nå er opp til Italia å tilby en sikker havn.

Operasjonen fant sted i den libyske søk- og redningssonen. Den libyske kystvakten kom til stedet kort tid etterpå, men dro deretter sin vei uten å forhindre «Mare Jonio» fra å sette kursen nordover.

Innenriksdepartementet i Italia kunngjør imidlertid at det kommer et direktiv som nekter NGO-skip adgang til italiensk territorialfarvann.

Ifølge nyhetsnettstedet Quotidiano.net, som er et samarbeid mellom avisene La Nazione, Il Giorno og Il Resto del Carlino, vil et brudd på regjeringens direktiv være å anse som menneskesmugling.

Det ville med andre ord handle om en trussel mot den nasjonale sikkerheten. Så snart et skip måtte legge til havn i Italia, vil det kunne bli tatt i arrest og mannskapet straffeforfulgt.

Den italienske NGO-ens opptreden er åpenbart en utfordring av den strenge linjen som Italias regjering har ført på migrasjonsfeltet helt siden innsettelsen i fjor sommer. Fra politikere på venstresiden i Italia kommer det allerede moralsk støtte til NGO-en og kritikk av regjeringen.

Dermed ligger det an til en ny tautrekking om hva som skal skje med de 49 personene som Mediterranea Saving Humans har tatt ombord i «Mare Jonio».

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.