Foto: Sea-Watch International / Twitter.

Migrasjonstrafikken utenfor kysten av Nord-Afrika ser nå ut til å være gjenopptatt for alvor, etter at flere båter med migranter siden onsdag har lagt ut både fra Libya og Tunisia, som om det hadde skjedd på kommando.

Onsdag sendte menneskesmuglere i de to landene ut minst 600 personer bare i løpet av noen timer, skriver La Repubblica.

To større båter ber om hjelp i Maltas søk- og redningssone, men ingen er kommet dem til unnsetning. 53 personer er kommet i fire småbåter til Lampedusa. Libya har tatt med seg 350 personer tilbake.

Men en gruppe på 165 migranter ble plukket opp fra to gummibåter av NGO-skipet «Sea Watch 3», som returnerte til det sentrale Middelhavet for noen dager siden etter flere måneders fravær under epidemien. De aller fleste migrantene var menn, men ombord befant det seg 14 kvinner og seks barn, skriver La Stampa.

NGO-en opplyser at det finnes andre båter i området, og setter fingeren på en episide den ble vitne til takket være sitt overvåkningsfly Moonbird: «Fremfor øynene på mannskapet vårt ombord – skriver NGO-en i en tweet – medvirket Frontex til tvangretur av ca. 70 personer til Libya.

En tilsvarende anklage kommer fra den italienske NGO-en Mediterranea Saving Humnans, som i noen dager har hatt sitt fartøy «Mare Jonio» i det sentrale Middelhavet.

«Libyske militser i motorbåter som er donert av vårt land, og kanskje fjerndirigert fra Frontex’ rekogniseringsfly Osprey3 som hadde lettet fra flyplassen på Malta, brøt alle internasjonale konvensjoner ved å tvangsreturnere flere titalls flyktninger til bombene og torturen de prøvde å rømme fra.»

Til tross for pandemien har migranttrafikken til Italia i løpet av årets fem første måneder kun vært seks prosent lavere enn i tilsvarende tidsrom i fjor, mens Matteo Salvini var italiensk innenriksminister. Slik trafikken nå ser ut til å ta seg opp igjen, vil den forskjellen utlignes raskt.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 399 til 250 kroner!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.