Foto: Laurin Schmid / SOS Méditerranée / Twitter.

 

Om lag 800 migranter er lørdag blitt plukket opp i Middelhavet fra fem båter under like mange forskjellige redningsaksjoner koordinert av den italienske kystvakten, der både EU- og NGO-fartøy deltok.

Migrantene befant seg om bord i to større båter, en mindre båt og to gummibåter, skriver La Stampa. Blant annet kom den spanske NGO-en Proactiva Open Arms 300 migranter på en overlastet trebåt til unnsetning.

Den ene av gummibåtene var allerede i ferd med å synke da skipet «Aquarius», tilhørende NGO-en SOS Méditerranée, kom den til unnsetning. Man vet med sikkerhet at to kvinner omkom, mens 83 migranter ble brakt i sikkerhet. Sju personer som så vidt unngikk å drukne, ble brakt med et italiensk marinehelikopter til sykehus i Sfax i Tunisia.

«Aquarius» gjennomførte denne redningsaksjonen etter at den libyske kystvakten tidligere på dagen hadde forhindret skipet i å komme en annen gummibåt til unnsetning i internasjonalt farvann, til tross for at det var blitt sendt av gårde av den italienske redningssentralen. SOS Méditerranée anklager libyerne for å ha forhindret dem i lignende ærend ved en rekke anledninger.

Lave temperaturer og lite ideelle vindforhold er altså ikke til hinder for at mennesketrafikken fortsetter. Den libyske kystvakten mangler åpenbart evne eller vilje til å hindre mye av det som foregår, hvilket kanskje ikke er så rart, i lys av volden og uroen som har blusset opp i Libya den siste tiden.

Overraskende er det heller ikke at flere migranter tar sjansen på disse farlige overfartene. For noen av dem er ventetiden i Libya et helvete.

Corriere della Seras uforlignelige Midtøsten-korrespondent Lorenzo Cremonesi formidlet onsdag grusomme opptak av migranter som blir torturert foran mobilkameraer, slik at familiene får se hva som skjer hvis de ikke betaler for at deres kjære skal få slippe fri. En migrant som tvinges til å ligge naken på magen, får flytende, smeltet plast over ryggen, mens en gruppe av andre migranter blir pisket idet de får beskjed om at de skal dø.

Men uansett hvor forferdelige ting som skjer i Libya, er det virkelig ingen god idé at Europa lar seg kolonisere av menneskene som klarer å stikke av fra dette voldelige anarkiet. Det ville ha vært bedre for alle parter om europeerne koloniserte Afrika på nytt.

 

Kjøp «De helliges leir» av Jean Raspail her.