Migranter i en redningsbåt fra NGO-en Proactiva Open Arms på vei til NGO-skipet «Aquarius», tilhørende SOS Méditerranée utenfor kysten av Libya den 16. desember 2017. Blikket til førstemann er triumferende, men det er en redningsmann som viser V-tegnet. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / Scanpix.

 

255 migranter ble i de tidlige morgentimene 2. juledag plukket opp i Middelhavet fra tre forskjellige båter. Den italienske redningssentralen ble bedt om hjelp tre ganger i løpet av natten, og det er sannsynlig, men ennå ikke brakt på det rene, om det handler om de samme tre båtene.

De to eneste NGO-skipene som er igjen i området – «Proactiva Open Arms», tilhørende NGO-en med samme navn, og SOS Méditerranée-fartøyet «Aquarius» – deltok i letingen. Det er ennå ikke kunngjort hvor migrantene har sitt opphav, men i lys av trafikken den siste tiden kommer de mest sannsynlig fra Afrika sør for Sahara.

La Repubblica skriver:

En av båtene, med ca. 134 personer om bord (herunder 36 mindreårige og sju barn) ble oppdaget rundt klokken seks i dag morges. Noe senere reddet marineenhet fra Eunavformed to andre båter med i alt 121 personer.

De første 134 vil bli overført til «Aquarius» og transportert til Italia, men ikke før man er ferdig med å lete etter en annen båt som har sendt nødsignaler. Det er sterk vind i det sentrale Middelhavet om dagen, hvilket åpenbart gjør ferden i gummibåter av elendig kvalitet til hasard. Menneskesmuglerne har tilsynelatende hastverk med å få mennesker av gårde, og ifølge migranter som nylig er kommet til Italia, har de satt ned prisen på utfarten til 400 euro.

I løpet av noen dager vil det altså gå noen hundre flere WhatsApp-meldinger hjem til Afrika med nyheter om enda en vellykket overfart. Igjen sitter mange andre som har lyst til å gjøre det samme forsøket. Om Europa tar inn over seg denne multiplikatoreffekten, er tvilsomt. Vi er vitne til en langsomt eksploderende kjedereaksjon. Jo lenger den pågår, desto mer energi behøves for å stanse den.

I en oppdatering av saken skriver La Repubblica at 115 migranter om bord i en gummibåt er kommet til unnsetning av et militært fartøy i ettermiddagstimene tirsdag. Disse skal i hovedsak være familier fra Pakistan og Bangladesh. Det totale antallet som er plukket opp 2. juledag, nærmer seg altså 400.

 

Kjøp «De helliges leir» av Jean Raspail her.