Angivelig mindreårige migranter som fikk forlate «Open Arms», går i land på havnen på Lampedusa den 17. august 2019. Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / Scanpix.

Den spanske NGO-en Proactiva ser ut til motvillig å akseptere at de 107 migrantene ombord på skipet «Open Arms» settes i land på den spanske øya Menorca, på den betingelsen at den italienske kystvakten sørger for transporten dit.

En tilsvarende løsning ble i fjor benyttet med migranter ombord på skipet «Aquarius», som på den tiden var chartret av NGO-ene SOS Méditerranée og Leger Uten Grenser, som nå benytter det norske skipet «Ocean Viking» til migranttrafikk.

Italias innenriksdepartement er allerede i ferd med å organisere militære fartøy til transporten, skriver La Repubblica.

Italias samferdselsminister Danilo Toninelli foreslår at Spania tar flagget fra «Open Arms»:

Vi stilte kystvakten til disposisjon for å eskortere «Open Arms» til Spania for å tilby teknisk hjelp og transportere noen av migrantene ombord på et av våre fartøy. Utrolig nok avviste NGO-en tilbudet med en holdning som vekker mistanke om at de ikke er i god tro. Dermed har vi kommet dem enda et skritt i møte: Vi er rede til å transportere alle migrantene ombord på «Open Arms» til den spanske havnen som blir angitt med vår kystvakt. Men Spania burde på sin side først komme oss et skritt i møte, og straks frata NGO-skipet flagget.

Regjeringen i Madrid sier at det ikke finnes noen slik avtale med Italia, bare at havnen står til disposisjon.

Proactiva aksepterer altså at Italia bringer migrantene til Spania, men NGO-ens talsmann Riccardo Gatti, som mener at denne løsningen er uforståelig, synes det burde ha skjedd med fly i stedet:

For å gi verdighet til de skipbrudne kunne de overføres til Catania og bringes til Madrid med fly. Hvis man chartrer et Boeing-fly til 200 personer, koster det 240 euro pr. passasjer. Løsningen for «Aquarius» i fjor kostet 250.000 euro for det ene kystvaktskipet, mens det ikke er kjent hva det andre kostet.

I mellomtiden har EU-kommisjonens talskvinne Natasha Bertaud bedt om at det snart finnes en løsning for de 356 migrantene ombord på «Ocean Viking»:

Vi retter en appell til medlemsstatene og NGO-en om å samarbeide for å finne en fungerende løsning for umiddelbar ilandstigning av personene ombord.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!