Etter «Ocean Vikings» fjerde redningsaksjon på tre dager, der 105 migranter ble plukket opp fra en synkeferdig gummibåt, seiler det norske skipet chartret av SOS Méditerranée og Leger Uten Grenser nå i Middelhavet med 356 migranter, skriver La Repubblica.

Med de 151 migrantene som er blitt plukket opp av skipet «Open Arms», er det altså nå mer enn 500 migranter i Middelhavet som håper at de kan få gå i land på en europeisk havn.

Foto: MSF Sea / Twitter.

Akkurat dét kan imidlertid vise seg vanskeligere enn før. Det er hittil ingen europeiske land som har vist seg rede til å gi migrantene ombord på de to skipene en havn.

En talsperson for EU-kommisjonen sier til ANSAmed at denne har oppfordret medlemslandene til å «vise solidaritet» for «en løsning må finnes for alle ombord».

The spokesperson said the consultation «will continue within the limits of our mandate».

Siden NGO-ene er franske og spanske, og skipene er spanske og norske, er disse menneskene Frankrikes, Spanias og Norges ansvar, mener Italias innenriksminister Matteo Salvini.

Der får han imidlertid ikke følge av Erna Solberg. Til Aftenposten sier den norske statsministeren:

– Det er ikke norske myndigheters ansvar å finne en løsning på dette. Dette er en frivillig organisasjon, som har kontrahert et privat skip. Norge har ikke et spesielt ansvar for dette skipet.

Det er imidlertid ikke til å komme fra at et norsk skip i internasjonalt farvann er gjenstand for norsk jurisdiksjon.

Ernas begrunnelse for sin avvisende holdning står i kontrast til alle påstandene fra NGO-er, paven og andre om at migranter flest i Middelhavet flykter fra krig, frihetsberøvelse, slaveri, tortur, sult eller klimaendringer, og er således oppsiktsvekkende:

– Det er for å forhindre at vi får enda flere som søker til den farlige reisen det er over Middelhavet, fordi de tror at det kan være løsningen på deres velferdsutfordringer. Det er viktig å huske at veldig mange av dem som er i Libya og i disse områdene nå, ikke er folk som kommer fra land der det er en krisekonflikt eller er den typen flyktninger. Det er folk som ønsker et bedre liv.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her