Nytt

En redningsbåt tilhørende skipet Aquarius nærmer seg skipet Proactiva Open Arms utenfor kysten av Libya den 16. desember 2017. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / Scanpix.

 

1400 migranter ombord i elleve forskjellige fartøy ble tirsdag plukket opp i Middelhavet utenfor Libya i like mange redningsoperasjoner. Både Italias og Libyas kystvakt, et spansk militærskip, fartøy tilhørende EUs Operasjon Sophia samt den spanske NGO-en Proactiva Open Arms deltok i arbeidet.

Dette er det høyeste antallet migranter som har fått assistanse på havet på én dag siden italienernes begynte sitt samarbeid libyske myndigheter i juli i fjor.

En AFP-melding opplyser at migrantene befant seg ombord i sju gummibåter, tre små trebåter og én stor båt.

I det sistnevnte fartøyet, hvor det befant seg omlag 400 personer ombord, var det også to døde, den ene av dem et barn. Proactiva Open Arms, som kom båten til unnsetning, sier at den overfylte båten kunne ha sunket hvert øyeblikk. Det hører til sjeldenhetene med så mange migranter i bare én båt.

AFP skriver at de 1400 ble tatt med til Italia, mens La Repubblica skriver at 500 av dem ble tatt med tilbake av den libyske kystvakten.

Antall utfarter har hittil vært noe lavere i januar enn i samme tidsrom i fjor, men Roma-avisen antyder at denne plutselige økningen kan ha sammenheng med en ekstrem ustabilitet i Libya, hvor det er kommet til skyting mellom militser i Tripoli.

 
 

Kjøp «Betraktninger over revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» av Christopher Caldwell her.

Les også

Les også