Nytt

Leger uten grensers fartøy «Vos Prudence». Stillbilde: YouTube.

 

Leger uten grenser innstiller sine aktiviteter i havet utenfor Libya, skriver La Repubblica. Arbeidsforholdene i havområdet er blitt altfor vanskelige, kunngjør organisasjonen, som presiserer at beslutningen er midlertidig.

Skipet «Vos Prudence» vil dermed ikke kunne plukke opp migranter fra havet i tiden fremover, men aktivister tilhørende Leger uten grenser vil fortsette å yte hjelp ombord på andre organisasjoners skip.

Dette skjer to dager etter at Libya beordret utenlandske skip vekk fra en søk- og redningssone av ikke nærmere spesifisert størrelse utenfor sin egen kyst, og fire dager etter at den libyske kystvakten åpnet ild mot et fartøy tilhørende den spanske NGO-en Proactiva Arms. Redningssentralen i Roma har da også varslet om at sikkerhetssituasjonen i området er forverret.

Leger uten grensers president Loris De Filippi sier at

«hvis de humanitære skipene fortrenges fra Middelhavet, vil det bli færre båter som er klare til å hjelpe folk før de drukner. Den som ikke drukner, vil bli avskåret og tatt med tilbake til Libya, hvor vi vet at det er lovløst og hvor innesperring og ekstrem vold forekommer».

Det å hindre folk i å søke seg i sikkerhet, er et uakseptabelt angrep på deres liv og verdighet, tilføyer De Filippi.

Organisasjonens operasjonsleder Brice de le Vingne uttaler seg mer politisk, og enda mer virkelighetsfjernt:

«Vi ber italienske og europeiske myndigheter om å slutte å gjennomføre dødelige kontrollstrategier som holder folk fanget i land med krig, uten hensyn til deres behov for beskyttelse og assistanse. Det er presserende behov for at migranter og flyktninger får sikre og legale utveier for å redusere unødig lidelse og død.»