Nytt

Migranter ombord på NGO-skipet «Vos Prudence» venter på å gå i land på havnen i Napoli den 28. mai 2017. Foto: Ciro De Luca / Reuters / Scanpix.

 

Den libyske kystvakten arbeider nå som allerede omtalt på høytrykk for å avskjære migrant­trafikken i retning 12-mils­grensen mot inter­nasjonalt farvann, med fartøy stilt til disposisjon av Italia. Fredag gav Libyas marine flere skip tilhørende frivillige organisasjoner (NGO-er) beskjed om å forlate libysk territorial­farvann, skriver La Repubblica.

Marinen anklager i den forbindelse NGO-ene for at de lå klare og ventet på gummi­båtene, og i en offisiell meddelelse fra admiral Ayob Amr Ghasem heter det at radio­kontakt mellom migrant­båter og NGO-skip ble oppdaget en halv time på forhånd. Kunn­gjøringen føyer seg inn i en lang rekke bevis for koordinering mellom smuglerne og NGO-ene.

Libyerne gjentar altså anklagene fra Frontex, som i de fore­gående månedene har avsted­kommet skarp debatt om arbeidet til NGO-skipene, som er gjenstand for etter­forskning både fra påtale­myndig­heter og parlaments­kommisjoner i Italia. «Opptredenen til disse NGO-ene – tilføyer den libyske marinens talsmann – øker antallet ulovlige migrant­båter og menneske­smuglernes dristighet.» […] «De vet godt at veien til Europa er enkel takket være disse NGO-ene, med sitt illegitime og mis­tenke­lige nærvær i påvente av disse stakkars menneskene.»

Fire NGO-fartøy befant seg i det aktuelle området fredag: «Vos Prudence» tilhørende Leger uten grenser samt båter fra Open Arms, Jugend­rettet og Sea Watch. Til sammen 1129 personer ble plukket opp, hvorav 719 skal ha kommet til Palermo på Sicilia i går.

Berget av etterretning om den illegale demografiske industrien vokser med andre ord ufortrødent, mens de europeiske regjeringene sitter musestille og later som ingenting. Med få, hederlige unntak gjør pressen det samme. I mellomtiden omgjøres Europa steg for steg til noe annet.

 

La Repubblica