Nytt

Et fartøy av klassen Corrubia tilhørende det italienske finanspolitiet Guardia di Finanza. Foto: Dickelbers / Wikimedia Commons.

 

Mens Italia standhaftig fortsetter sin motarbeidelse av NGO-ene som plukker opp migranter i Middelhavet, har den italienske regjeringen i statsråd besluttet å styrke den libyske kystvakten med tolv fartøy, skriver La Repubblica.

Libya skal få «helt gratis» 10 patruljebåter av klasse 500 av den italienske kystvakten, og to skip av Corrubia-klassen av finanspolitiet. Sammen med fartøyene vil Italia gi en pakke med teknisk assistanse og opplæring av personalet som kan styrke den libyske marinen og kystvakten.

Patruljebåtene har en topphastighet på 35 knop og en drivstoffrekkevidde på 200 nautiske mil, men de tilsvarende størrelsene for skipene, som er 27 meter lange, er 43 knop og 800 nautiske mil. Opplæringen skal skje både i Libya og Italia, og begynner om ti dager.

Det er ikke første gang Italia forsyner Libya med utstyr og opplæring, og man er åpenbart fornøyd nok med resultatene til å investere mer i samme retning – til tross for den allestedsnærværende klanbaserte korrupsjonen i det nordafrikanske landet, som har resultert i enkelte utro tjenere i kystvakten.

I en kommentar som ikke er helt uten sarkasme, sier den italienske samferdselsminister Danilo Toninelli:

«I påvente av at Europa tar solidarisk ansvar for migrasjonsfenomenet, arbeider den italienske regjeringen og denne statsråden konkret med å forhindre nødsituasjoner med migranter i Middelhavet.»

Toninelli erkjenner at dette ikke er nok til å bringe situasjonen under kontroll, men at det i det lange løp også er nødvendig å gjenopprette lov og orden i Libya – landet man i praksis outsourcer sin egen grensekontroll.

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.