Offshore-supplyskipet «Vos Thalassa» i nærheten av en oljeplattform 70 nautiske mil nord for Libya den 5. oktober 2017. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / Scanpix.

 

En situasjon hittil uten sidestykke har nylig oppstått i den libyske søk- og redningssonen i Middelhavet.

Mandag kveld fanget det italienske offshore-supplyskipet «Vos Thalassa» opp nødsignaler fra en båt med 66 migranter ombord, for deretter å begi seg til området hvor migrantbåten befant seg.

Libyas kystvakt rykket også ut etter å ha blitt varslet, men innfant seg en stund etter det italienske supplyskipet, som i mellomtiden hadde tatt de 66 personene ombord.

La Repubblica skriver at migrantene ifølge det italienske samferdselsdepartementet deretter truet mannskapet på «Vos Thalassa» etter å ha fått vite at den libyske kystvakten var på vei for å hente dem fra det italienske supplyskipet, som altså hadde kommet dem til unnsetning like i forveien. Migrantene satte livet til mannskapet i fare, sier Italias samferdselsminister Danilo Toninelli.

Det italienske innenriksdepartementet hadde straks kunngjort at «Vos Thalassa» – et privat fartøy som betjener en oljeplattform tilhørende selskapet Total i Middelhavet nord for Libya – ikke ville få legge til kai i Italia, selv om det seiler under italiensk flagg.

Men på grunn av sikkerhetssituasjonen ombord som følge av mytteriet så Italias kystvakt seg nødt til å gripe inn, og dermed ble de 66 migrantene i natt overført til det italienske kystvaktskipet «Diciotti».

Statsråd Toninelli tar til orde for å etterforske det inntrufne med sikte på straffeforfølgelse av mytteristene. Samtidig kunngjør Italias innenriksminister Matteo Salvini at det italienske kystvaktskipet heller ikke vil få legge til land med de 66 migrantene ombord.

Migrantenes trusler på livet mot sine egne redningsmenn er altså en helt ny situasjon.

Det er også signalet om at et offisielt italiensk skip ikke vil få legge til kai i Italia. Beslutningen vil skape gnisninger og kan vanskelig bli permanent, men den viser at Salvini er rede til å velte samtlige bord i salongen for å beskytte Italia mot sjøveis invasjon.

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.