De afrikanske migrantene som var blitt plukket opp i Middelhavet av skipet «Vos Thalassa», ombord på det italienske kystvaktfartøyet «Diciotti». Stillbilde: YouTube.

Domstolen i Trapani på Sicilia har frifunnet to afrikanske migranter som var tiltalt for å ha kapret offshore-supplyskipet «Vos Thalassa» i Middelhavet i juli 2018, melder Il Fatto Quotidiano.

Det var nord for Libya den 9. juli i fjor at skipet hadde plukket opp 67 migranter fra en båt som sendte ut nødsignaler. Da migrantene oppdaget at skipet satte kurs for Libya, ble besetningen ombord omringet av migrantene og truet av en sudanesisk og en ghanesisk statsborger til å sette kursen nordover i stedet.

Da migrantene siden ble satt i land på Sicilia av det italienske kystvaktskipet «Diciotti», ble den 31 år gamle sudaneseren Ibrahim Tijani Bushara og den 26 år gamle ghaneseren Ibrahim Amid arrestert.

Etter å ha sittet ti måneder i varetekt, er de nå altså løslatt og frifunnet for anklager om blant annet kapring og menneskesmugling. Ifølge domstolen handlet de to i «legitimt selvforsvar».

De tiltalte forklarte at en gest de gjorde som imiterte en strupe som skjæres over mens de skrek «No Libya», ikke var myntet på besetningen, slik denne oppfattet det, men ment som en forklaring på hva som ville skje med migrantene dersom de ble tatt med tilbake til Libya. Denne versjonen valgte dommeren å feste lit til.

Dommen setter altså presedens for selvforsvar mot personer som måtte redde en til havs.

De to frikjente migrantenes advokater anklager Italias innenriksminister Matteo Salvini og samferdselsminister Danilo Toninelli anklages for å ha forhåndsdømt Bushara og Amid, og har kunngjort at de har til hensikt å bringe saken inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂