«Vos Prudence» på havnen i Catania. Stillbilde: YouTube.

 

Skipet «Vos Prudence», som Leger uten grenser benytter i mennesketrafikken mellom Libya og Italia, ble i går kveld blokkert litt sør for Lampedusa med 127 migranter om bord av to patruljebåter fra den italienske kystvakten. Fartøyet til den humanitære organisasjonen, som har nektet å samtykke til Italias retningslinjer for redningsoperasjonene til havs, ble nektet å legge til kai på den italienske øya, skriver La Repubblica.

Migrantene ble i stedet overført til kystvaktfartøyene og brakt til Lampedusa om bord i disse. For migrantene betyr det sannsynligvis at de ikke kommer videre til det italienske fastlandet, mens Leger uten grenser utvilsomt ville ha brakt dem dit etter et teknisk stopp på øya.

Blokaden er trolig å anse som enda et signal fra italienske myndigheter om at det er nye tider. Organisasjonene som ikke samarbeider, er ifølge innenriksdepartementet ikke å anse som en del av redningstjenesten. Leger uten grenser begrunner sitt manglende samarbeid med at de ikke vil ha bevæpnet italiensk politi med seg.


«Bourbon Argos». Stillbilde: YouTube.

Nyhetsbyrået ANSA siterer for øvrig Roma-avisen Il Messaggero og Napoli-avisen Il Mattino på at flere fartøy tilhørende Leger uten grenser er under etterforskning – ikke bare «Vos Prudence», men også skipene «Dignity One» og «Bourbon Argos». Ved flere anledninger skal de, i likhet med Jugend Rettets beslaglagte fartøy «Iuventa», ha beveget seg langt inn i libysk territorialfarvann.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂