Ukentlig ankommer store antall migranter fra Nord-Afrika til Italia. Foto:  REUTERS/Mauro Buccarello TPX IMAGES OF THE DAY

Flere hundre migranter har de siste dagene ankommet den italienske øya Lampedusa. Nå varsler ordføreren generalstreik om ikke regjeringen griper inn.

Strømmen av migranter til Italia fra Nord-Afrika synes uten ende. NTB opplyser at det det natt til i søndag ankom 367 mennesker med en fiskebåt til italienske øya. Båten var i fare for å synke på grunn av sterk vind, og ble eskortert av den italienske kystvakten og politiet til havna, ifølge nyhetsbyrået ANSA.

Men innbyggerne på øya fortviler. De har fått nok av denne trafikken. I havna ble migrantene møtt av en demonstrasjon fra innbyggerne fra øya.

De nyankomne ble ført til et akuttmottak på øya, der det fra før er 1.160 andre migranter. Det vil si ti ganger så mange som den maksimale kapasiteten, opplyser ordfører Toto Martello til ANSA.

Oppfordrer til generalstreik

Det minner nå om en armada av båter på vei mot Italia. Bare siden fredag har 30 andre småbåter, hovedsakelig fra den tunisiske kysten, lagt til kai på den italienske øya, ifølge italienske medier.

Italia har de siste månedene slitt med å håndtere at det daglig kommer migranter til landet. Oppgaven er særlig komplisert grunnet sikkerhetstiltak på grunn av den pågående koronaviruspandemien.

Ordføreren på Lampedusa er bekymret og oppgitt. Han mener landets marine er altfor passiv, og oppfordrer til generalstreik mandag. Hensikten er å protestere mot den italienske regjeringens «skremmende taushet» i møte med migrantutfordringene.

– Lampedusa kan ikke lenger håndtere denne situasjonen. Enten må regjeringen iverksette tiltak, eller så går hele øya ut i streik. Vi kan ikke håndtere krisen, og situasjonen er virkelig uholdbar, sier han.

– Hvis et fiskefartøy av denne størrelsen med hundrevis av mennesker kommer hit og ingen merker det, betyr det at det ikke er noen som kontrollerer Middelhavet. Hva gjør marinefartøyene? Vi er ikke i krig. Hvorfor ikke bruke dem for å ivareta sikkerheten på sjøen og overføre migranter, sier ordføreren videre.

Skip med 350 migranter på utkikk etter en havn

Et italiensk kystvaktskip ble også sendt fra Lampedusa lørdag for å hente 49 migranter på redningsbåten Louise Michel, som er sponset av gatekunstneren Banksy.

De 150 andre passasjerene på skipet ble sent lørdag overført til redningsbåten Sea-Watch 4. Den har   nå rundt 350 mennesker om bord, og er på utkikk etter en havn.

Mannskapet på båten, som tilhører den tyske organisasjonen Sea Watch og Leger Uten Grenser, har opplyst på Twitter at de har behandlet personer med lav kroppstemperatur, brannskader og traumer og personer som er dehydrerte.

Migrantene som ble reddet, har sagt at tre mennesker døde til sjøs før redningsbåten Louise Michel ankom.

Ifølge FNs flyktningbyrå, UNHCR, har forsøkene på å krysse Middelhavet til Europa økt i år, opp 91 prosent fra januar til juli sammenlignet med fjorårets tall, til mer enn 14.000 mennesker.

Bestill Kent Andersens store klimabok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.