EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Italias statsminister Giorgia Meloni på Lampedusa. Foto: Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

EU-topp Ursula von der Leyen fikk  søndag en omvisning på den italienske øya Lampedusa, der rekordmange migranter har ankommet i det siste.

Tilstrømningen av migranter fra Nord-Afrika til den italienske øya Lampedusa har i senere tid vært enorm, og toppet seg sist uke, med mange tusen ankomne.

Det er flere migranter på øya enn fastboende, og situasjonen er uholdbar for befolkningen.

Se også Documents tidligere sak om dette under, der det som skjer beskrives som en invasjon fra Afrika.

Det kan være vanskelig for politikere og byråkrater på kontorer langt unna å forstå hva slikt som dette faktisk handler om.

Nå har EU-topp Ursula von der Leyen fått se ved selvsyn hva som skjer på Lampedusa, under et besøk og en omvisning sammen med Italias statsminister Giorgia Meloni.

Sammen besøkte de blant annet et overfylt mottakssenter for asylsøkere.

NTB-DPA-AFP melder om saken søndag.

De to ble fulgt av italiensk fjernsyn, som blant annet filmet mens de to lederne snakket med noen av migrantene.

For Italias regjering oppleves situasjonen som nærmest uhåndterlig.

– Vi gjør vårt beste, sa Meloni, ifølge nyhetsbyrået Ansa.

Italias problem er at når overfylte båter først nærmer seg italienske kyster, er det ikke så mye man kan gjøre. Det er verken praktisk eller politisk mulig å sperre av havområdene eller gå til aksjoner mot armadaen av båter som kommer.

Den løsningen Meloni ser for seg, er å gripe inn mot avreisene fra kysten av Nord-Afrika:

– Den eneste måten å håndtere problemene på alvor, er å stanse de ulovlige reisene, sa hun videre og la til at hele EU må løse situasjonen.

Men EU har ikke vist seg spesielt effektive og handlekraftige i så måte. Til nå har man vært mer opptatt av å fordele migranter rundt om i Europa, enn av å forhindre at de ankommer.

Landene som ligger ved EUs yttergrense, klager over at de må bære en altfor stor del av byrdene.

Unntakstilstand på Lampedusa

I løpet av tre dager har det kommet rundt 8.500 flyktninger og migranter til øya. Bare onsdag ankom over 5.100, noe som førte til at lokale myndigheter erklærte unntakstilstand.

Ettersom øya har relativt kort avstand til den tunisiske byen Sfax, har Lampedusa i årevis vært en av de viktigste ankomststedene for mennesker som tar seg sjøveien til Europa, ofte i overfylte og skrøpelige båter som risikerer å kantre når som helst.

Øyas mottakssenter er blitt ekstremt overfylt som følge av de rekordmange ankomstene,.

Mange av asylsøkerne er brakt til annen innkvartering på Sicilia eller på fastlandet. Dermed blir dette et problem for hele Italia, ikke bare denne og andre øyer der migrantene først ankommer.

Dobling

Ifølge det italienske innenriksdepartementet er det kommet 127.200 flyktninger og migranter til landet hittil i år. I samme periode i fjor kom det 66.200.

Over 2000 mennesker har omkommet eller er savnet etter å ha forsøkt å ta seg til Europa over Middelhavet hittil i år.

Meloni leder en regjering som har lovet å slå ned på at folk tar seg sjøveien til Europa for å søke beskyttelse eller arbeid.

Nå kommer det imidlertid flere migranter og flyktninger enn noensinne før, og Meloni og hennes regjering sliter med å finne løsninger.

Et håp er at EU kan gjøre avtaler med i Nord-Afrika, som Tunisia, for å stanse avreisene derfra.

Les også: 

Lampedusa opplever en invasjon

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.