Migranter på vei fra Nord-Afrika til Italia. Foto: Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Fra italiensk regjeringshold reageres det på at Tyskland vil gi millionbeløp til organisasjoner som plukker opp migranter og frakter dem til Italia.

Denne uken kom nyheten om at tyske myndigheter skal finansiere såkalte NGO-er som drifter skip som plukker opp migranter i Middelhavet for å bringe dem til Europa.

Saken har skapt mye oppmerksomhet i Italia, ikke minst hos landets regjering.

For Italia har nettopp arbeidet med å forhindre disse migrantene å komme til landet, vært et sentralt politisk spørsmål. Nå opplever man altså at et annet EU-land skal bidra i denne migranttrafikken.

Den tyske regjeringen har besluttet å finansiere frivillige organisasjoner som arbeider for å støtte migranter som ankommer Italia sjøveien, og når de har ankommet, sa en talsperson for det tyske utenriksdepartementet til ANSA fredag.

Flere millioner kroner skal til nå være gitt til slike prosjekter.

Å redde mennesker i havsnød er en juridisk, humanitær og moralsk plikt, sier talspersonen for tysk UD.

Italia krever avklaring fra Tyskland

Når Tyskland på denne måten aktivt går inn og støtter den trafikken Italia prøver å stanse, oppstår det naturlig nok en kontrovers mellom landene.

Italias forsvarsminister, Guide Crosetto, uttaler seg slik til «La Stampa»:

 – Det er alvorlig at Tyskland finansierer slike organisasjoner. Det setter Italia i en vanskelig situasjon, og vi er et land som i utgangspunktet har et vennskapelig forhold til Tyskland, sier forsvarsminister Guido Crosetto til avisen.

Han fortsetter, og er åpenbart lite fornøyd med tyskernes opptreden. Han viser til at Italia har bedt andre EU-land om hjelp med migrantsituasjonen:

 – Når vi kommer med en forespørsel om hjelp, er dette deres svar? Vi oppførte oss ikke slik da Angela Merkel ba EU om å investere milliarder av euro i Tyrkia for å stanse migranter fra Midtøsten til Tyskland.

Statsminister Giorgia Melonis regjering, der Crosetto inngår, har i lengre tid arbeidet for å begrense virksomheten til disse NGO-ene som bedriver migranttransport. Det er blant annet gjort ved å forby skipene å sette i land migranter i sentralt beliggende havner i Italia.

Det innebærer at de per i dag i stor grad blir landsatt på øya Lampedusa, se sak under.

Italias regjering har håpet at dette kan redusere migrantenes interesse for å reise over fra Nord-Afrika. Men effekten ser ut til å ha vært begrenset, da trafikken i senere tid har vært rekordhøy.

Kilder hos italienske myndigheter opplyser ifølge Samnytt at man på statsministerens kontor er «overrasket» over nyheten om tysk finansiering av trafikken, og krever en avklaring.

– Den italienske regjeringen vil umiddelbart kontakte tyske myndigheter for en avklaring, sier kilden til ANSA.

Fra italiensk side vil man først avvente et tysk svar, før man vurderer hva som eventuelt bør gjøres videre.

–Det er å håpe at nyheten er basert på en misforståelse, da en slik tysk finansiering av NGO-aktiviteter på italiensk territorium ville være alvorlig, opplyses det fra det italienske statsministerkontoret.

Les også: 

Migrantkrisen: EU-topp von der Leyen fikk omvisning på overfylte Lampedusa

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.